Satul Olimpic pentru JO de la Paris a fost inaugurat joi, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Satul simbolizează expertiza franceză şi întruchipează promisiunea unei moşteniri, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziua de joi a marcat sfârşitul unei serii de evenimente care a început cu achiziţionarea terenului în 2018-2019 şi s-a încheiat cu predarea simbolică a cheii de către Solideo (organismul public responsabil cu infrastructura olimpică şi paralimpică, atât pentru construcţie, cât şi pentru renovare) către Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice Paris 2024, în prezenţa preşedintelui Franţei.

Cu mai puţin de 5 luni înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (26 iulie), Satul Olimpic şi-a ocupat locul care i se cuvine, marcând un pas important către JO.

Aflat la a doua sa vizită (după cea din octombrie 2021), Emmanuel Macron a petrecut două ore plimbându-se de-a lungul promenadei Cesaria Evora de pe malul Senei, discutând cu promotori, manageri de proiect, arhitecţi şi urbanişti, angajaţi Solideo, miniştri (Christophe Béchu, Amélie Oudéa-Castéra, Guillaume Kasbarian), un fost prim-ministru (Jean Castex), aleşi (Valérie Pécresse, Stéphane Troussel, Patrick Ollier, Anne Hidalgo, Mathieu Hanotin, Karim Bouamrane, Mohamed Gnabaly. ...), muncitori şi foşti şi actuali sportivi.

Macron a salutat "aventura unui secol". "Angajamentele pe care ni le-am luat în 2017 au fost respectate (...) Aţi făcut-o la timp, cu respectarea bugetului şi cu exemplaritate socială şi de mediu", a adăugat el înainte de a asista la predarea simbolică a cheilor satului către organizatorii JO.

Satul Olimpic, finalizat la timp

O suprafaţă de 330.000 m2, 52 de hectare (echivalentul a 70 de terenuri de fotbal), cel mai mare proiect de construcţie pe un singur şantier din Europa, care a durat patru ani, 41 de arhitecţi, 9.000 de copaci plantaţi şi 6 hectare de spaţii verzi publice, 3.700 de muncitori şi însoţitori mobilizaţi în circa patruzeci de clădiri (91 de scări) instalate în trei comune (Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine şi Ile Saint-Denis), 37 de macarale... Plus, 14.250 de paturi pentru sportivi (9.000 în timpul Jocurilor Paralimpice). Toate au fost livrate la timp (cu excepţia unei întârzieri de câteva săptămâni pentru clădirile din Ile Saint-Denis) şi în limitele bugetului. 646 de milioane de euro de sprijin public, dintre care 542 de milioane de euro din partea statului (restul fiind asigurat de Regiunea Ile-de-France, de primăriile implicate, de Consiliul departamental, de Consiliul municipal al Parisului şi de zona metropolitană a Marelui Paris), pentru un buget total de aproximativ două miliarde de euro, incluzând toţi dezvoltatorii privaţi. Cu mai puţin de 3% costuri suplimentare, excluzând inflaţia, pentru toate operaţiunile.

1.749 de firme (din peste 70 de departamente) au putut să-şi umple registrele de comenzi în inima unui proiect care include clădiri din lemn şi echipamente de purificare a aerului şi care va fi un "manifest în aer liber al oraşului viitorului cu emisii reduse de dioxid de carbon" (reducând amprenta de carbon cu până la 47%), o "vitrină a excelenţei şi inovaţiei franceze" şi o "sursă de inspiraţie pe care guvernul o va folosi în desfăşurarea celor 22 de teritorii angajate pentru locuinţe pe care premierul le-a citat în discursul său de politică generală", potrivit unui consilier al preşedintelui.

Peste 200 de ţări, primite în Satul Olimpic

Pe durata JO vor fi amenajate spălătorii temporare, restaurante, food truck-uri, un magazin alimentar, un coafor, o sală de fitness, facilităţi de antrenament, un bar fără alcool, un oficiu poştal, o policlinică, shuttle-uri electrice şi un centru multiconfesional.

"Acesta este un moment simbolic. Să preluăm Satul, aşa cum a fost planificat, când ştim ce s-a întâmplat în timpul ultimelor ediţii ale Jocurilor, când de multe ori nu a fost o chestiune simplă... Bravo, Solideo. Sunt vremuri interesante. Este fantastic. Echipele de la Paris 2024 vor putea configura locul (paturi de carton, noptiere, plapume, canapele, canapele, ventilatoare etc.) ca un sat mondial, deoarece vom primi peste 200 de ţări. Este foarte satisfăcător. În urmă cu câţiva ani, dacă cineva ne-ar fi spus că în această perioadă a anului, la începutul lunii martie, vom fi la timp cu infrastructura, cu un buget echilibrat, cu milioane de bilete vândute, cu peste 300.000 de voluntari care şi-au depus candidatura, cu peste 100.000 de persoane care doresc să poarte flacăra... indicatorii arată că există o dorinţă reală pentru aceste Jocuri. Există şi persoane mai puţin entuziaste, ceea ce este de înţeles, dar rolul meu este de a conduce acest proiect pe baza unor indicatori destul de raţionali care arată că, pentru moment, suntem în grafic. La fel ca sportivii care sunt în curs de calificare, şi noi suntem în curs de pregătire. Cu nivelul de ambiţie pe care îl avem", a declarat Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024.

Deschiderea oficială a satului va avea loc la 18 iulie, în prezenţa preşedintelui CIO, Thomas Bach.

Ce se va întâmpla cu satul după Jocurile Olimpice?

Situl va fi pregătit pentru o nouă viaţă... Solideo va prelua satul la sfârşitul Jocurilor Paralimpice. Apoi vor începe lucrările de reversibilitate, în special îndepărtarea pereţilor mobili, înainte de a fi predat totul dezvoltatorilor la începutul anului 2025, astfel încât apartamentele să poată fi puse în vânzare, iar primii locuitori să se poată muta începând cu vara anului 2025. Vor fi în cele din urmă 6.000 de rezidenţi (2.807 locuinţe) şi 6.000 de angajaţi. Cu servicii publice (inclusiv două grădiniţe şi şcoli primare cu 35 de săli de clasă) şi o legătură urbană mai densă în jurul zonei, cu reamenajarea malurilor Senei, un pod pentru a lega Ile Saint-Denis de Saint-Denis şi Saint-Ouen şi o barieră fonică pe A86. Vor exista, de asemenea, piste pentru biciclişti şi o legătură către Grand Paris Express în apropierea satului, unde va bate inima Jocurilor pentru o vară...

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.