Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru intervalul 8 iulie, ora 10.00 – 9 iulie, ora 10.00, un cod roşu de caniculă pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti, după ce românii s-au confruntat cu temperaturi sufocante şi în ziua precedentă. Valul de căldură intens va persista şi se vor înregistra valori maxime de 38 - 41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Minimele termice vor fi de 21...23 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. În Capitală, ISU a emis un mesaj RO-Alert, în care menţionează că trebuie evitate deplasările, expunerea la soare şi efortul fizic în exterior.
În acelaşi interval, meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru sudul Banatului, centrul şi sudul Transilvaniei, estul şi sudul Moldovei, nord-estul Munteniei şi sudul Dobrogei continentale. Conform meteorologilor, în aceste zone valul de căldură se va menţine, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 36 şi 38 de grade, iar minimele se vor situa între 16 şi 20 de grade.
În Crişana, Maramureş, nordul Banatului şi al Dobrogei continentale, nordul şi estul Transilvaniei şi vestul temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime în general între 15 şi 18 grade.
Potrivit ANM, miercuri, valul de căldură va diminua în intensitate şi se va manifesta în extremitatea sud-estică a ţării.
Capitala se va afla sub avertizare Cod roşu de caniculă doar până miercuri dimineaţă, la ora 10.00, de când temperaturile maxime nu vor mai depăţi 30 - 32 de grade. Potrivit meteorologilor, temperaturile minime vor fi între 14 şi 16 grade. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai informează ANM.
Ce sunt şi cum apar valurile de căldură
În urma schimbărilor climatice, valurile de căldură devin tot mai frecvente şi tot mai severe. Potrivit infoclima.ro, valurile de căldură sunt fenomene cu temperaturi extrem de ridicate, de peste 35 de grade Celsius ziua şi de cel puţin 20 de grade Celsius în timpul nopţii, observate mai multe zile la rând. Aceste valuri de căldură se manifestă pe arii extinse, durează cel puţin trei zile consecutive, iar efectele lor asupra sănătăţii pot continua şi după ce acestea au încetat. Mai grav este când umiditatea poate face ca temperatura să fie resimţită la un nivel şi mai ridicat.
Intensitatea şi frecvenţa valurilor de căldură cresc din cauza schimbărilor climatice, rezultând din emisiile de gaze cu efect de seră, care reţin căldura pentru perioade mai îndelungate, indică un studiu al UNICEF.
Cei mai afectaţi de caniculă, copiii, femeile însărcinate şi vârstnicii
Dincolo de disconfortul ridicat, căldura extremă şi umiditatea excesivă ne pot pune în pericol, însă cel mai grav afectaţi sunt copiii, femeile însărcinate şi vârstnicii. Canicula poate provoca insolaţie şi chiar decesul, deci este foarte important ca oamenii să poată recunoaşte semnele insolaţiei şi să ştie ce trebuie să facă în astfel de situaţii.
Potrivit medicilor, înainte de instalarea insolaţiei, apar simptome precum sete acută, confuzie, oboseală, leşin, dureri de cap, paloarea feţei şi transpiraţia accentuată. Cel mai frecvent simptom al insolaţiei este febra mare, când temperatura corpului depăşeşte 40 de grade Celsius. Alte semne ale insolaţiei, valabile atât la adulţi, cât şi la copii, sunt durerea de cap intensă, ameţeli şi senzaţie de confuzie, lipsa transpiraţiei, înroşirea şi uscarea pielii, slăbiciunea musculară şi crampele, greaţă şi vărsături, tahicardie, respiraţie rapidă, pierderea cunoştinţei.
În cazul semnelor dinaintea instalării insolaţiei, persoana afectată trebuie să bea lichide multe (apă simplă, apă cu lămâie sau ceai neîndulcit), să facă un duş cu apă rece, să pună comprese reci şi să se odihnească într-un loc bine ventilat, Dacă toate acestea nu dau rezultate într-un sfert de oră, trebuie să ceară ajutor medical. În aşteptarea ambulanţei, cei din preajmă pot ajuta persoana afectată să îşi scadă temperatura corpului cu cearşafuri umede sau cu un duş rece, fiind necesar un aport mare de apă.
Măsuri pentru prevenirea deshidratării
În timpul unor asemenea valuri de căldură, pericolul cel mai mare pentru oricine îl reprezintă deshidratarea, dar la copii poate fi fatală, întrucât aceştia sunt mult mai sensibili în privinţa reglării temperaturii corporale. Aceeaşi sensibilitate o au şi femeile însărcinate, în cazul cărora prea multă căldură poate creşte riscul ca bebeluşul să aibă o greutate mică la naştere, să se nască prematur sau chiar să moară înainte de a se naşte. În plus, tot din cauza deshidratării, femeile însărcinate pot intra în travaliu prematur, pot dezvolta diabet gestaţional şi hipertensiune, menţionează studiul UNICEF.
În perioada caniculei, este foarte important să bei apă la intervale regulate, chiar dacă nu simţi neapărat senzaţia de sete. De asemenea, este de preferat să porţi haine uşoare şi largi, de in sau bumbac, acesta din urmă fiind ideal în zilele toride fiindcă absoarbe rapid transpiraţia, reducând iritaţiile cauzate de căldură. Pe aceleaşi considerente, şi aşternuturile este bine să fie din bumbac, şi nu sintetice.
Este bine ca atunci când trebuie să mergi prin soare şi căldură excesivă, să ai cu tine o sticluţă cu apă şi un prosop mic pe care să-l poţi uda şi pune apoi în jurul gâtului. De asemenea, este foarte indicat ca în astfel de perioade caniculare să ai cu tine săruri de rehidratare orală şi chiar un ventilator portabil.
Dacă se întâmplă să începi să te simţi rău, este bine să ai la îndemână datele de contact ale serviciilor de ambulanţă sau ale medicului tău de familie.
Simptomele provocate de căldura excesivă
Potrivit specialiştilor, există două tipuri principale de simptome provocate de căldură: unele mai uşoare şi altele severe. Dacă cele mai blânde pot fi tratate acasă, în cazul celor severe persoana respectivă trebuie dusă la spital. Printre simptomele mai uşoare sunt: buze uscate, sete şi transpiraţie excesive, slăbiciune, greţuri, iritaţii de căldură, febră uşoară, sângerări nazale şi posibil crampe musculare la mâini sau la picioare.
Simptomele severe presupun stare de confuzie care poate duce până la comă, leşin, temperatură de 40 de grade pentru mai mult de două ore, lipsa urinării mai mult de opt ore sau cu urină închisă la culoare, respiraţie accelerată şi bătăi rapide ale inimii, lipsa transpiraţiei, chiar dacă pielea este umedă.
În cazul unor astfel de simptome severe, înainte ca persoana afectată să fie transportată la spital, trebuie ajutată mai întâi să se răcorească, aşezând-o într-un loc umbros, cu o bună ventilaţie şi punându-i prosoape înmuiate în apă rece pe piele, pe cap, pe gât, sub braţe şi în zona inghinală, de preferat cu ventilatorul în funcţiune sau folosind un evantai. Mâinile şi picioarele pot fi puse în recipiente cu apă rece pentru a ajuta la răcirea corpului mai rapid.
Recomandări practice
În timpul caniculei, ca să-ţi menţii locuinţa pe cât posibil răcoroasă, dacă nu ai ventilatoare sau aparate de aer condiţionat, ar fi bine să tragi draperiile în timpul celor mai călduroase ore ale zilei şi să ţii deschise ferestrele în timpul nopţii, când de obicei se mai răcoreşte. De asemenea, ideal ar fi ca în perioadele caniculare să eviţi să ieşi afară în timpul zilei şi să-ţi organizezi treburile dimineaţa devreme sau seara târziu, când aerul devine mai respirabil. Dacă nu poţi evita ieşirea afară în timpul zilei, foloseşte cremă de protecţie solară, mergi pe la umbră, de preferat pe sub copaci şi foloseşte pălării sau umbrele de protecţie.
Cum afectează organismul nopţile tropicale
Un fenomen meteorologic despre care se vorbeşte tot mai des în România îl reprezintă nopţile tropicale, acele nopţi în care temperatura minimă nu scade sub 20 de grade Celsius. Nopţile tropicale devin tot mai frecvente în contextul schimbărilor climatice, iar România nu face excepţie, potrivit fizicianului Bogdan Antonescu.
Specialistul arată că nopţile tropicale pot afecta sănătatea, având ca efect un somn de proastă calitate, din cauza temperaturilor ridicate care pot duce la insomnie şi oboseală cronică, dar şi stresul termic, dată fiind necesitatea organismului de a „lucra” mai mult pentru a se răcori, ceea ce, implicit, poate provoca deshidratare şi epuizare termică, dar şi probleme cardiovasculare.
Potrivit fizicianului, nu în ultimul rând, nopţile tropicale pot afecta sănătatea mintală, contribuind la anxietate, iritabilitate şi alte asemenea probleme.
Nopţile tropicale, tot mai frecvente
„Începând din 1950, frecvenţa nopţilor tropicale a crescut semnificativ mai ales în ultimele două decenii. În ceea ce priveşte numărul mediu de nopţi tropicale pentru intervalul 1950 şi 2023, se observă că sudul şi, în special, sud-estul României sunt regiunile cu cel mai mare număr mediu anual de nopţi tropicale comparativ cu alte regiuni ale României. De asemenea, se observă un trend crescător pentru sudul şi sud-estul României”, arată specialistul.
Potrivit acestuia, nopţile tropicale devin din ce în ce mai frecvente şi au efecte semnificative asupra sănătăţii noastre.
Bogdan Antonescu menţionează mai mulţi factori care pot duce la un număr mai mare de nopţi tropicale în apropierea Mării Negre, comparativ cu alte regiuni ale României.
„Apa are o capacitate calorică specifică ridicată, ceea ce înseamnă că poate absorbi şi stoca o cantitate mare de energie termică. În timpul zilei, marea absoarbe şi reţine căldura mai eficient decât uscatul. Noaptea, această căldură stocată este eliberată mai lent decât căldura de pe uscat. Această eliberare lentă ajută la menţinerea unor temperaturi nocturne mai ridicate în zonele de coastă, comparativ cu regiunile din interior. Acest efect reduce scăderea temperaturii pe timpul nopţii, ceea ce poate duce la nopţi tropicale”, a mai explicat fizicianul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.