Zece păsări flamingo au poposit pentru scurt timp în Delta Dunării, însă exemplarele nu au putut fi monitorizate de către reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Aceştia afirmă că este cel mai mare grup de păsări flamingo văzut în România în ultimul secol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a precizat că, marţi, păsările sunt în continuare în Delta Dunării. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Urmare monitorizării efectuate de personalul ARBDD, în perioada 15-16 iunie, grupul era încă prezent în zonă, cel mai probabil pentru odihnă şi hrănire. O scurtă filmare de la distanţă surprinde prezenţa lor nu departe de un grup de pelicani. Dacă vor rămâne în continuare, sperăm să putem reveni cu imagini mai clare. Deocamdată însă e preferabil să le deranjăm cât mai puţin cu putinţă”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei. 

Potrivit acestora, este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol.

”Prima observare înregistrată este din anul 1900, a unui grup de 40 de exemplare în zona Constanţa-Tuzla însă, de atunci şi până în prezent, apariţiile au fost sporadice de numai câte un exemplar cu un maxim 4 exemplare în anul 2016, în zona Constanţa-Vadu”, au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Vizitatori înaripaţi exotici pe meleagurile deltaice. În data de 13 iunie 2020, a fost observată prezenţa unui număr de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus în zona Melea Sacalin. Prezenţa acestora a fost de scurtă durată şi nu au putut fi monitorizaţi”, a transmis Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Potrivit acestora, astfel de observaţii au mai foat făcute sporadic şi în anii anteriori, în zona de coasta a Marii Negre din RBDD, dar nu în număr aşa de mare, fiind doar 3-4 exemplare.

”Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij). În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici (Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky)”, au mai transmis reprezentanţii ARBDD.

Potrivit acestora, păsările flamingo prezintă o mobilitate ridicată în afară perioadei de reproducere.

Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturaţi în zona Camargue (Franţa) aparţineau populaţiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia. Totodată, accidental, specia poate fi observată chiar şi în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă

”Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol. În anul 2020 au mai fost făcute semnalări ale unor specii rare de păsări pentru RBDD. Astfel, în luna martie, au fost semnalate exemplare de Cocor pitic(Grus virgo) în zona de nord a rezervaţiei şi în zona ucraineană a Deltei”, au mai transmis reprezentanţii ARBDD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.