Avocatul Poporului, Renate Weber, susţine că instituţia a primit numeroase solicitări cu privire la constituţionalitatea unor acte normative şi că, în urma sesizării CCR, una dintre principalele idei desprinse este aceea că drepturile şi libertăţile cetăţeneşti pot fi restrânse doar prin lege, nu prin acte normative de rang inferior. "E interesant însă de văzut dacă după deciziile acestea ale CCR există vreo iniţiativă legislativă din partea vreunui minister, din partea Guvernului per ansamblu, din partea unor deputaţi şi senatori de modificare. Nu. Deci în acest moment, pot să vă spun avem doar decizia Curţii Constituţionale, dar nu au intervenit modificări la cadrul legislativ general”, spune Renate Weber.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Am avut foarte multe solicitări – şi când spun foarte multe ar trebui să spun foarte, foarte multe - solicitări de a sesiza Curtea Constituţională pe aspecte dintre cele mai diverse. La unele dintre ele recunosc că eu însămi nu m-aş fi aşteptat. Unele sunt petiţii individuale, altele sunt petiţii care în realitate sunt petiţii colective. Îndrăznesc că spun că instituţia aceasta în ultimele şase luni - şi înainte, dar eu mă refer la aceste 6 luni  - a făcut ceea ce a considerat că este firesc să facă o instituţie care prin Constituţie a fost gândită ca un garant al drepturilor şi libertăţilor. Asta a însemnat în acelaşi timp că unii ne-au criticat şi ne critică pentru că am făcut prea multe, în egală măsură să ştiţi că sunt unii care ne critică pentru că nu am fi făcut destule sau le-am făcut prea târziu. Aş vrea toată lumea să înţeleagă că mandatul Avocatului Poporului nu vine decât de la Constituţie şi noi am acţionat în conformitate cu acest mandat”, a afirmat Renate Weber, miercuri, într-o conferinţă de presă. 
 
Ea a explicat că numeroase dintre sesizările privind constituţionalitatea unor acte normative au fost făcute în legătură cu legi care erau de mult timp în vigoare, însă lacunele acestora nu s-au văzut pentru că ele nu au afectat viaţa oamenilor. 
 
"Legislaţia pe care noi am atacat-o este cu precădere o legislaţie cate datează de multă vreme. Dacă nu ar fi venit pandemia, nimeni nu s-ar fi uitat pe ordonanţele alea, pe legile alea, pentru că dacă ele nu produc efecte şi nimeni nu are de suferit nu are nimeni timp să stea şi să ia la analizat toată legislaţia dintr-o ţară şi ar fi fost bine mersi, şi acum în vigoare. În momentul însă în care în România s-au luat nişte măsuri de maximă duritate, mult mai dure decât în alte ţări, în ceea ce priveşte, de exemplu, amenzile date când era vorba de starea de urgenţă şi ieşitul din casă, totuşi am avut numărul cel mai mare de amenzi cu cuantumul cel mai mare al amenzilor, şi în momentele acelea sigur că ne-am uitat pe legile existente în România”, a declarat Avocatul Poporului. 
 
Renate Weber a ţinut să menţioneze că una dintre principalele concluzii în urma deciziilor pe care CCR le-a luat ca urmare a sesizărilor înaintate de Avocatul Poporului este aceea să drepturile şi libertăţile cetăţenilor pot fi restrânse doar prin lege, nu prin acte normative de rang inferior, însă, cu toate acestea, niciun decident cu putere de iniţiativă legislativă nu a făcut vreun demers în sensul modificării cadrului legislativ. 
 
"Cred că firul roşu care s-a văzut în deciziile Curţii Constituţionale la sesizările noastre – şi mă bucur să constat că cele mai multe din ele au fost cu unanimitate de voturi admise de Curte – deci firul roşu este unul pe care cred că toată lumea, cel puţin acum, l-a înţeles. Restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi se poate face numai prin lege, nu prin ordonanţe de urgenţă şi categoric nu prin alte acte de nivel inferior, hotărâri de guvern, ordine de ministru ş.a.m.d. E interesant însă de văzut dacă după deciziile acestea ale CCR există vreo iniţiativă legislativă din partea vreunui minister, din partea Guvernului per ansamblu, din partea unor deputaţi şi senatori de modificare. Nu. Deci în acest moment, pot să vă spun avem doar decizia Curţii Constituţionale dar nu au intervenit modificări la cadrul legislativ general”, a mai afirmat Renate Weber.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.