Douăzeci de commune din judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţiile din ultima săptămână, arată bilanţul transmis luni după-amiază de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, realizat în urma centralizării datelor din rapoartele operative transmise de primării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, căpitan Cristina Duţă, în perioada 27 iunie - 2 iulie, la nivelul judeţului Vrancea au fost afectate 20 unităţi administrativ teritoriale: Jitia, Coteşti, Mera, Chiojdeni, Soveja, Dumbrăveni, Paltin, Bârseşti, Nistoreşti, Cârligele, Reghiu, Vrâncioaia, Vârteşcoiu, Andreiaşu de Jos, Năruja, Moviliţa, Vidra, Tâmboeşti, Negrileşti şi Fitioneşti.

Bilanul este unul provizoriu, însă, evaluările la nivel local desfăşurându-se în continuare.

Potrivit raportărilor făcute până în acest moment, au fost inundate 10 locuinţe, 16 anexe gospodăreşti, 33 si curţi si  grădini. De asemenea, au fost afectate drumuri naţionale pe o distanţă de 0,57 km, precum şi 30 de km de drumuri judeţene si 33 d km de drumuri comunale. În urma potopului din ultima săptămână, au mai fost afectate 102 km de  străzi si uliţe comunale, peste 100 de km drumuri forestiere afectate, 13  poduri şi podeţe au fost  distruse iar avariate au fost 31. 18. 5 hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate precum şi 162 hectare de teren arabil inundate si 2  obiective socioeconomice. 

”Prin comisiile speciale constituite la nivel judeţean prin grija Instituţiei Prefectului, se va realiza o evaluare a pagubelor produse de fenomenele hidro-meteorologice manifestate, urmând a se lua măsuri în privinţa modalităţii prin care se vor sprijini comunităţile afectate. În continuare, situaţia existentă este monitorizată în permanenţă, atât la nivel local prin comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi la nivel judeţean, prin instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea”, a declarat reprezentantul ISU Vrancea.

În Vrancea a început să plouă abundent vineri seară. În numai 3 ore, la Tulnici au căzut peste 70 de litri pe metrul pătrat, iar torenţii antrenaţi de pe versanţi au provocat numeroase pagube. Pompierii, jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în tot judeţul.

Sâmbătă, râul Trotuş, aflat sub cod roşu în judeţul Bacău, a venit foarte mare şi în judeţul Vrancea. După-amiază, apa avea un nivel atît de mare încât ajungea aproape de calea ferată de pe podul de la Adjud.

După-amiază, Trotuşul a ajuns şi pe DN2, care a fost închis între Tişiţa şi Adjud. Utilajele au fost mobilizate în zona Adjud şi s-au dispus mai multe deversări controlate la barajele Călimaneşti si Movileni de pe Siret, pentru a prelua volumul foarte mare de apă venit din amonte.

Autorităţile erau pregătitre ca în cazul în care Trotuşul ar fi rupt digul de protecţie să evacueze populaţia din Domneşti, Ciorani şi Călimăneşti, care ar fi fost inundate, însă nu a fost cazul, în final. Inundatiile au produs şi prima pierdere a unei vieţi omeneşti. O femeie de 70 de ani a fost găsită decedată lângă un pârâu, la Poiana Cristei.

Zeci de localităţi din întreaga ţară au fost afectate de inundaţii, sute de case şi gospodării fiind inundate. Peste 760 de persoane au fost salvate de către autorităţi din situaţii de risc. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.