Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni seară, după negocierile cu sindicatele din sănătate, că salarizarea corectă a gărzilor, de la 1 octombrie, va fi însoţită de flexibilizarea timpului de lucru şi de măsuri de eliminare a risipei din sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un prim pas important s-a făcut înainte de venirea mea la minister prin OUG 20 pentru reglementarea salarizării în sectorul public. Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual, să reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim despre remunerarea gărzilor şi vorbim de flexibilizarea timpului de lucru. Remunerea gărzilor înseamnă că revenim la normal, ajungem acolo unde plăţile trebuie făcute la salariul de bază din 2016. Lucrurile erau blocate la nivelul salariului din 2009. Am rezolvat acest lucru acum", a spus Vlad Voiculescu.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat au semnat, luni, alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, o declaraţie comună prin care au convenit că, de la 1 octombrie, va creşte plata gărzilor suplimentare, prin raportarea la salariul de bază majorat.

"Un alt lucru pe care îl facem în acest moment este să flexibilizăm timpul de lucru şi mai sunt alte câteva lucruri printre care plata sporului de noapte, pentru medicii care lucrează în timpul nopţii şi alte câteva lucruri. Toate acestea sunt menite să arate respectul Guvernului Cioloş pentru această categorie profesională, pentru medici. Medicii sunt importanţi pentru noi , trebuie să arătăm respect şi sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienţi", a mai spus Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că salarizarea corectă a gărzilor va fi însoţită de măsuri de eficientizare şi de eliminare a risipei din sistem.

"Vorbim despre un impact bugetar de 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor. Acest impact va fi suportat din bugetul Sănătăţii şi o să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare şi de eliminare a risipei din sistem. Vorbim de achiziţii centralizate, un lucru care este deja în proces, vorbim despre eliminarea risipei în prescrierea medicamentelor şi alte câteva puncte", a arătat Voiculescu. 

În declaraţia comună, sindicaliştii din Sănătate şi miniştrii Voiculescu şi Pîslaru au arătat că reglementarea veniturilor pentru celelalte categorii de personal din sistemul sanitar va face obiectul consultărilor pentru elaborarea Legii Salarizării Unitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.