Virusul care, în 2009, a declanşat pandemia de gripă AH1N1 este inclus în vaccinul sezonier pentru al şaptelea an, întrucât, de la identificare şi până acum, continuă să cauzeze cele mai multe îmbolnăviri şi decese în întreaga lume, a declarat, pentru News.ro, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat formula vaccinului gripal pentru sezonul 2016-2017. Pentru al şaptelea an consecutiv, tulpina AH1N1 (California) care a declanşat pandemia de gripă continuă să fie inclusă în vaccinul care va fi folosit pentru imunizarea populaţiei, întrucât anual a fost cauza celor mai multe îmbolnăviri şi decese. De exemplu, până acum (sezonul gripal 2015-2016), la nivel naţional, au fost în total 92 de decese la cazuri confirmate cu virus gripal, din care 87cu A(H1) sezonier, patru cu AH3 si unul cu B. Este cel mai mare număr de decese de la apariţia gripei pandemice, în sezonul 2009-2010", a explicat Adriana Pistol. 

Specialiştii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile recomandă vaccinarea antigripală mai ales în cazul persoanelor cu boli asociate.
Astfel, vaccinul stabilit de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru sezonul gripal 2016-2017 conţine tulpinile  A/California/7/2009 (H1N1), A/Hong Kong (H3N2) şi B/Brisbane.
 
Potrivit raportului săptămânal al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi Infecţiilor Respiratorii Acute Severe (SARI) şi până în 12 aprilie au fost confirmate 1433 cazuri de gripă, dintre care 1229 cazuri tip A, subtip H1 sezonier, 78 cazuri tip A, subtip H3 , 51 cazuri tip A, nesubtipate şi 75 de cazuri tip B.
 
Din totalul celor 92 de decese, 79 adică (86 la sută) au avut condiţii medicale pre-existente.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.