Violeta Alexandru a declarat că imediat după ce a fost publicată rectificarea bugetară au fost parcurse procedurile pentru ca banii să ajungă la Agenţiile Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă astfel încât să poată fi acordată măsura de 41,5% din câştigul salarial fiecărei persoane aflate anterior în şomaj tehnic. Ea a precizat că vor începe primele plăţi pentru 41,5%. De asemenea, ministrul Muncii a explicat şi ce probleme ar putea apărea pe traseu în procedurile de aplicare a măsurii şi a prezentat o listă în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Imediat după ce rectificarea bugetară a fost publicată, în 3 zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii să ajungă la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru plata măsurii de 41,5% din câştigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în şomaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regulă, durează cam 10 zile, nu ţin doar de Ministerul Muncii, nu mai intru în detalii. Ce trebuie reţinut este că suntem în continuare determinaţi să sprijinim angajatorii şi angajaţii, poate mai mult decât o fac alte ţări membre UE. Ştim că au în continuare nevoie. Măsurile luate şi acţiunile de la nivelul Ministerului Muncii sunt, din martie până acum (şi nu s-a terminat!), ca ... pe front. Cu toată mobilizarea posibilă, cu toţi colegii care au putut şi au vrut (real!) să se implice.  Luni intrând banii în conturi, vom începe primele plăţi pentru 41,5%. Am vrut acest lucru. S-a tras tare pentru a nu mai trece nicio zi. Am scurtat la maxim prin muncă multă. Le mulţumesc colegilor pentru acest lucru”, a scris Violeta Alexandru sâmbătă pe Facebook.
 
Ea a adăugat că va vorbi, după acest mandat, despre mobilizarea administraţiei pentru a gestiona criza.
 
„Ministerul Muncii este, până la urmă, singura instituţie publică – prin instituţiile din coordonare – care s-a mobilizat, fără precedent, pentru a face plăţi oamenilor. În paralel cu sarcinile cotidiene care nu au rămas în urmă. După acest mandat, voi vorbi despre mobilizarea administraţiei pentru a gestiona criza. Iar Ministerul Muncii va fi studiu de caz pentru că avem ce spune. Din propria experienţă. Nouă chiar ni se potriveşte hashtag-ul #lamuncă”, a completat Alexandru.
 
Ea a explicat că procesarea dosarelor pentru aplicarea măsurii de 41,5% a fost mult mai complicată decât plata şomajului tehnic, deoarece angajtorii trebuie să facă dovada plăţii contribuţiilor, însă unii dintre aceştia nu fac asta.
 
„Acum. Am câteva lucruri de spus la finalul zilei de lucru. Procesarea dosarelor pentru Măsura 41,5% a fost mult mai complicată decât a fost cea pentru plata Şomajului Tehnic (de care ne ocupăm în continuare, nu s-a terminat). Mult mai sigură pentru administraţie, din perspectiva controlului Curţii de Conturi (pe care îl tratăm cu toată seriozitatea) dar mult mai complexă. Angajatorii trebuie să facă dovada plăţii contribuţiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alţii  - nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare - iunie. Presupun că următoarea etapă va fi puţin mai uşoară”, a mai spus ministrul Muncii.
 
Violeta Alexandru a precizat că a discutat cu echipa ANOFM Bucureşti şi a prezentat o listă de probleme care ar putea apărea pe traseu, în aplicarea măsurii de 41,5%.
 
„Văd următoarele probleme despre care am discutat astăzi cu echipa ANOFM Bucureşti (aici procentul solicitărilor corecte la data depunerii este sub 30%, o să am la începutul săptămânii imaginea naţională):
 
- angajatorii depun documente incomplete/incorecte. Nu ataşează sau ataşează incomplet documentele necesare verificării plăţii contribuţiilor. Lipsesc Ordinele de Plată, deşi obligaţia este prevăzută în Cerere. 
 
- în multe situaţii, angajatorii comunică conturi eronate sau închise, fiind necesară o corespondenţă suplimentară cu aceştia. Nu una ci mai multe.
 
- în multe cazuri, Declaraţia D112 la luna iunie cuprinde atât contribuţiile lunii iunie cât şi contribuţiile aferente Şomajului Tehnic pe luna mai. Ne luăm timp, vorbim, rezolvăm.
 
- sunt angajatori care au sume mari de plată pentru contribuţii şi ataşează multe OP-uri (chiar şi de ordinul sutelor). Aceste OP-uri trebuie adunate şi verificate cu Declaraţia D112;
 
- sunt angajatori care depun aceeaşi solicitare de două sau chiar de mai multe ori. Se verifică solicitare cu solicitare şi se înlătură dublurile.
 
- deşi este prevăzut foarte clar în Ordonanţă faptul că un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie să opteze pentru una dintre cele 2 măsuri (Şomaj Tehnic sau măsura 41,5 %), totuşi depun pentru ambele măsuri”, a mai subliniat ministrul Muncii. 
 
Nu în ultimul rând, Violeta Alexandru a subliniat că procesarea durează mai mult dacă sunt multe erori sau omisiuni.
 
„Cu cât sunt mai multe omisiuni/erori, cu atât mai lungă perioada de procesare. Toate aceste operaţiuni în paralel cu elaborarea (prin verificarea tuturor persoanelor pentru care se solicită şomaj tehnic sau 41,5%) unei unei noi cereri de rambursare de la Comisia Europeană. Pentru că vreau ca în paralel să se poată obţine bani europeni dacă tot se pot obţine pentru aceste măsuri. Tot noi le facem şi pe acestea”, a conchis Alexandru.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.