Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că orice om care vrea să muncească în România trebuie respectat şi consideră că este nevoie doar de o scânteie pentru ca situaţia de la Ditrău, judeţul Harghita, să degenereze. Ministrul Muncii anunţă controale ale ITM la brutăria la care au fost angajaţi cei doi cetăţeni din Sri Lanka, după ce foşti angajaţi au reclamat condiţiile de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”2 oameni (din Sri Lanka) au venit să muncească în România. Să muncească! Să facă pâine. La cererea unui patron care, pentru a îşi menţine afacerea, a apelat la această soluţie. Localnicii i-au primit cu un val de respingere care intră în competenţa CNCD. Am discutat de zilele trecute cu Preşedintele Asztalos şi ştiu că s-a autosesizat. Se vor ocupa pentru că CNCD are această competenţă”, a scris, duminică, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Aceasta a continua cu un mesaj pentru români. ”Imaginaţi-vă că, mergând să muncească într-o brutărie din Spania, Italia sau Germania, românilor care lucrează acolo localinicii le spun: «Refuzăm să mâncăm păine făcută de români». Cum ne-am fi simţit?”.

Ministrul Muncii anunţă un control al ITM la brutăria unde au fost angajaţi cei doi cetăţeni din Sri Lanka.

”Urmează să primesc informaţii ca urmare a colaborării cu CNCD, dar şi în urma controlului pe care l-am solicitat ITM. ITM-ul va verifica legalitatea contractelor, respectarea procedurilor. Am auzit că au fost invocate şi o serie de aspecte privind condiţiile de muncă ale angajaţilor. Dacă sunt abateri, angajaţii, în primul rând, trebuie să le reclame şi ITM să le investigheze. O singură scânteie şi lucrurile pot degenera în localitatea Ditrău din Jud. Harghita. Dialogul şi intervenţia fermă a autorităţilor cu atribuţii de verificare reprezintă soluţia în acest moment. Orice om care vrea să muncească în România trebuie respectat”, a mai scris ministrul.

Violeta Alexandru le-a cerut scuze celor doi muncitori, respinşi de localnici:”Le cer eu scuze acestor 2 oameni care au ajuns să fie ţinta unei asemenea uri. Oameni buni, 2 oameni au venit în România ... să câştige o pâine, cum se spune!”.

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei din Ditrău, judeţul Harghita, s-au plâns, sâmbătă, la întrunirea pe care au avut-o cu primarul la Căminul cultural din localitate, că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea patronului firmei, acesta forţându-i să facă ore suplimentare pe care nu le plătea, potrivit agenţiei de ştiri MTI. În ceea ce priveşte prezenţa muncitorilor din Sri Lanka, localnicii au spus că se tem că ar mai putea veni şi alţii, mai mulţi, care vor duce la schimbarea comunităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.