Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţă că Guvernul şi ministerul pe care îl conduce şi-a propus să ia decizii legate de calificare, recalificare pe piaţa muncii numai după o consultare cu mediul privat. „Imediat cum timpul ne va permite voi convoca Consiliul Naţional Triparti. Discuţiile cu sindicatele şi patronatele să fie unele reale şi oneste”, anunţă ministrul Marius Budăi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„De când am preluat ministerul, deja am avut o întâlnire cu industria ospitalităţii. Am format un grup de lucru pentru a vedea ce putem îmbunătăţi la cadrul legislativ existent sau pentru a vedea cum putem că facem ca acest cadru legislative existent să aibă o aplicare unitară la nivel de ţară”, a declarat Marius Budăi joi, în cadrul Videoconferinţei News.ro - FOCUS pe HR. HR în vreme de COVID
Ministrul Muncii afirmă că orice măsuri vor fi luate în ceea ce priveşte decizii legate de acest domeniu, ele se vor lua în colaborare cu angajatorii.
„Am stabilit la nivel de Guvern că ceea ce va însemna calificare şi recalificare în perioada următoare şi sprijinul pe care guvernul o să-l acorde pentru mediu privat în acest domeniu să fie doar în urma unor decizii pe care să le luăm împreună, nu să fie doar o decizie a Guvernului sau a ministerului Muncii prin ANOFM. Cu siguranţă este o problemă lipsa forţei de muncă, care nu este doar o problemă a României”, a adăugat Marius Budăi. 
Acesta a subliniat că în luarea oricăror decizii privind piaţa muncii trebuie ţinut cont de experienţa anterioară pe care România o are în ceea ce priveşte facilităţi pentru unele sectoare pe piaţa muncii. Astfel, Budăi a a după implementarea facilităţilor în domeniul construcţiilor, muncitorii români au primit în străinătate salarii mai marii cu 600-800 de euro net, pentru ca angajatorii din afara ţării s nu îi piardă pe aceştia. 
„Imediat cum timpul ne va permite voi convoca Consiliul Naţional Tripartit, ca discuţiile cu sindicatele şi patronatele să fie unele reale şi oneste iar în urma acestor discuţii să creăm acele grupuri tehnice. (...) Vă asigur de toată colaborarea mea şi dacă sunt lucruri pe care să mi le aduceţi la cunoştinţă, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi”, a mai spus Marius Budăi.
Acesta a arătat că există în programul de guvernare şi programe care pot fi derulate şi prin alte ministere decât cel al Muncii, care să ducă la calificarea oamenilor pentru domenii.
În ceea ce priveşte posibilitatea de a se apela la contingente de muncitori din afara Uniunii Europene, ministrul arată că „grija” sa principală este aceea de a-i determina pe muncitorii români care au ales să lucreze în alte state să revină în ţară, apelarea la contingentele de lucrători din afara UE fiind în opinia sa, soluţia de rezervă.
Parteneri ai  videoconferinţei News.ro - FOCUS pe HR - HR în vreme de COVID sunt BestJobsFan CourierPhilip Morris RomâniaSensoDays şi Up România. Parteneri media sunt Profit News TV şi Klarmedia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.