Pandemia de COVID-19 a făcut ca strategia în ceea ce priveşte gestionarea resursei umane să devină una extrem de importantă pentru companii precum cele de curierat, afirmă Elena Anghel, Chief Human Resources Officer, FAN Courier, adăugând că sectorul legat de livrări şi servicii de curierat se confruntă cu un deficit al forţei de muncă, specialiştii în resurse umane constatând, totodată, că foarte mulţi oameni sunt dispuşi la reconversie profesională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Elena Anghel arată că declanşarea pandemiei de COVID a accelerat ritmul de creştere a comerţului online, iar obiceiurile de consum s-au schimbat, pentru mai multe generaţii. Acest lucru a dus la creşterea necesarului de forţă de muncă în domeniul livrărilor şi curieratului. 
„HR într-un timp record a devenit parte din strategia business-ului. (...) Am văzut oameni foarte disponibili la reconversie profesională, oameni de 40 de ani, peste 40 de ani dispuşi să-şi schimbe locul de muncă pe care îl aveau de 10-15 ani, ceea ce înseamnă o schimbare a mentalităţii, accelerată de această pandemie”, a declarat Elena Anghel, Chief Human Resources Officer, FAN Courier în cadrul videoconferinţei News.ro - FOCUS pe HR - HR în vreme de COVID. 
Pe de altă parte, companiile de profil au făcut „eforturi fabuloase” pentru recrutarea de personal calificat.
În acest domeniu, doar o foarte mică parte a angajaţilor pot lucra de acasă. Iar companiile pun accent pe sănătatea angajaţilor.
„Din cei 7500 de colaboratori angajaţi pe care îi gestionăm în România am lucrat cu 97% din angajaţi fizic, pe teren. Doar 3%, personal TESA, am putut să-i orientăm către muncă hibrid sau telemuncă. Strategia Fan Courier a fost de la început stabilită în a oferi siguranţa clienţilor noştri”, a subliniat reprezentanta Fan Courier. 
Una dintre abordări a fost, conform Elenei Anghel, inovaţia serviciilor de curierat, iar aceasta a constat în serviciul contactless, prin care se evită contactul direct cu clientul în momentul livrării expediţiei. Însă domeniul se confruntă în continuare cu un deficit de forţă de muncă
„Anul trecut a fost un boom de concedii medicale, la fel cum s-a întâmplat şi în acest an în luna octombrie, pe care le-am acoperit cu greu şi din ce în ce mai dificil ne este să le acoperim şi în prezent ne gândim chiar la a găsi soluţii în a recruta din afara României, sau din afara spaţiului european. Este doar o propunere pentru anul ce urmează, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă”, a subliniat Elena Anghel.
„Compania a venit cu abordarea unei alte comunicări. Am schimbat modul de comunicare inclusiv cu oamenii de pe teren, cu curierii, cu şoferii, cu investiţii în partea de PDA – acel gadget pe care îl poartă fiecare curier pentru a livra expediţiile în siguranţă – în sensul că anul trecut cu fost schimbate softurile, respectiv chiar gadgetul, în sensul că putem comunica cu oamenii de pe teren în timp real”, a adăugat Elena Anghel.
O componentă a digitalizării pe partea de resurse umane în Fan Courier o reprezintă instruirea personalului, care s-a făcut online. Şi partea de administrare a proceselor de resurse umane este complet digitalizată, astfel încât angajaţii primesc „instant” documentele de care au nevoie. 
„În anul ce urmează, ne propunem să le înglobăm pe toate (...) astfel încât angajaţii noştri de oriunde ar lucra să aibă acces la ceea ce înseamnă partea de documentaţie pe resurse umane” a adăugat reprezentanta Fan Courier.
„Oglinda realităţii ne spune faptul că această criză sanitară o să vină în 2022 peste o criză a forţei de muncă. Cel puţin pentru companiile de servicii şi cele care lucrează fizic va fi o provocare”, a subliniat Elena Anghel.
Parteneri ai  videoconferinţei News.ro - FOCUS pe HR - HR în vreme de COVID sunt BestJobsFan CourierPhilip Morris RomâniaSensoDays şi Up România. Parteneri media sunt Profit News TV şi Klarmedia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.