Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, spune că incineratorul municipal de deşeuri trebuie finalizat până în 2022, iar pentru acesta sunt deja alocaţi 180 de milioane de euro din fonduri europene, investiţia fiind estimate la 250 de milioane de euro. Bădulescu susţine că pentru modernizarea reţelei de termoficare a Capitalei se vor accesa fonduri europene, suma necesară fiind de 187 de milioane de euro, urmând să fie elaborate documentele necesare pentru această investiţie, care ar trebui să fie finalizată în 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Precizările au fost făcute după ce preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a spus că primarul Capitalei, Gabriela Firea, a plecat în concediu, la mai puţin de o lună după ce a preluat funcţia, "după ce a reuşit să mai pună un petic pe relaţia RADET-ELCEN şi să se mai cumpere puţin timp până la următoarea criză". Buşoi a precizat că o soluţie concretă la problema RADET-ELCEN, care îi lasă pe bucureşteni fără apă caldă zile întregi, este ca Primăria Capitalei să susţină un proiect cu fonduri europene privind construcţia unui incinerator municipal de deşeuri, care sa producă energie electrică şi termică, în cogenerare.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a arătat că atât incineratorul municipal de deşeuri, cât şi modernizarea reţelei de termoficare sunt proiecte prioritare pentru noua administraţie, fiind deja făcuţi primii paşi pentru accesarea fondurilor europene şi pentru demararea investiţiilor.

În cazul incineratorului municipal de deşeuri, Aurelian Bădulescu spune că, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, sunt alocaţi 180 de milioane de euro, bani de la UE, totalul investiţiei fiind estimat, prin studiul de fezabilitate, la 250 de milioane de euro. Construirea acestui proiect trebuie finalizată până în 2022, conform termenelor prevăzute în Programul Operaţional Infrastructura Mare.

“În prezent suntem în derularea unor proceduri de licitaţie pentru achiziţia următoarelor servicii: asistenţă tehnică pentru proiectul «Instalaţii de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor municipal» şi managementul de proiect pentru aceeaşi instalaţie”, a precizat Bădulescu.

Viceprimarul mai spune că pentru acest proiect există un calendar asumat de Primăria Capitalei, cu toate etapele necesare pentru finalizarea investiţiei.

“Prin urmare, după finalizarea studiului de fazabilitate, a master planului de gestionare a deşeurilor, precum şi după efectuarea analizei instituţionale, se va depune cererea de finanţare cu termen limită ianuarie 2018”, a precizat Bădulescu.

În ce priveşte modernizarea reţelei de termoficare, Aurelian Bădulescu spune că vor fi accesate fonduri europene în valoare de 187 de milioane de euro, tot prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, precizând că în acest sens s-a stabilit un calendar al investiţiilor care a fost transmis la Ministerul Fondurilor Europene în 7 iulie 2016.

Bădulescu precizează că primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dispus constituirea unui grup de lucru cu toţi specialiştii care vor lucra la elebaorarea documentelor necesare, printre care studiul de fezabilitate, master planul termo-energetic şi analiza instituţională, iar acesta se întâlneşte săptămânal “pentru a se evalua situaţia demersurilor pentru accesarea fondurilor europene”.

“Pentru acest proiect, cererea de finanţare trebuie depusă până la 31 decembrie 2017, iar finalizarea investiţiei este estimată în 2023. Fac precizarea că fosta administraţie nu a reuşit să facă nici măcar paşii incipienţi demarării acestor proiecte: nu a fost aprobată Strategia energetică, nu s-au realizat caietul de sarcini, studiul de fezabilitate etc.”, a mai arătat viceprimarul.

El a menţionat că RADET este în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, şi nu a primarului general, iar conducerea regiei este asigurată de un director general şi de Consiliul de Administraţie, numit de CGMB.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.