Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în cadrul Forumului Naţional Pro-Imunizare, că se aşteaptă ca marii producători să înţeleagă că nu se poate trata vaccinarea ca o afacere şi ca, odată cu legea vaccinării, să poată fi asigurate stocurile necesare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Părerea mea este că legea nu va mai avea probleme din acest moment. S-a văzut şi scorul acordat în Senat, 99 de voturi pentru şi o abţinere. Sunt ferm convins că şi la Camera Deputaţilor o să fie tot un astfel de scor", a afirmat Marcel Ciolacu în deschiderea Formului Naţional Pro-Imunizare, care are loc la Palatul Parlamentului. 

"Cu toate că în jurul legii s-a vorbit numai despre obligativitate, fondul ei este cu totul altul. (...) Legea vaccinării nu reprezintă o simplă reglementare administrativă a vaccinării. Prin această lege, Guvernul şi coaliţia de guvernare vrea să asigure şi să garanteze românilor dreptul de a se proteja împotriva unor boli. (...) Nu putem uita că, din cauza nevaccinării, România a înregistrat cel mai negru bilanţ al epidemiei de rujeolă în acest an - 35 de decese şi aproape zece mii de îmbolnăviri", a amintit vicepremierul. 

Marcel Ciolacu a precizat că importanţa Legii vaccinării va asigura în primul rând stocurile necesare de vaccin.

"Nu trebuie să mai existe cazuri în care un vaccin să nu fie găsit în România. Legea va asigura predictibilitate, flexibilitate şi continuitate în procesul aprovizionării cu vaccinuri şi un sistem de achiziţie cât mai transparent. Mă aştept ca marii producători de vaccinuri să înţeleagă că nu putem trata vaccinarea ca pe o simplă afacere. (...) Legea va permite formarea unui grup de experţi care să decidă ce vaccinuri sunt necesare, când şi cum le administrăm. Experţi care să ne asigure că riscul reacţiilor adverse este extrem de redus", a subliniat viceprim-ministrul. 

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Loreta Păun, a vorbit despre prevenţie ca "fundamentul reformei în sănătate".

"Prevenţia reprezintă fundamentul reformei în sănătate atât de necesară României iar imunizarea reprezintă la rândul ei esenţa prevenţiei. România se confruntă aşa cum ştim cu o epidemie de rujeolă care a debutat cu mai bine de un an. Numărul de cazuri de îmbolnăvire şi de decese continuând să crească chiar şi după atâta timp. Avem nevoie de o legislaţie transparentă şi sustenabilă în domeniul vaccinării, o finanţarea adecvată dar şi de asigurare aprovizionării funcţională cu vaccinuri", a spus ea.

"Este extrem de important ca populaţia să fie informată corect în privinţa imunizării prin vaccinare din surse credibile şi avizate", a mai spus consilierul de stat. 

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, Laszlo Attila, a afirmat că  "Legea vaccinării are ca scop scăderea suferinţei, de a nu face rău. Vaccinarea nu este o chestie bătută în cuie care rămâne valabilă de acum 50 de ani", precizând că "o decizie neluată la timp în acest domeniu din câte ştiu anul acesta ne-au costat cu 157% mai mult costurile imunizării pentru a recupera ce nu s-a făcut în anii precedenţi ca să ajungem la aşa-zisa stare sau să ne apropiem de această stare de normalitate".  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.