Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că înlocuirea avioanelor MiG-21 LanceR se va face treptat, după un anumit calendar, iar operaţiunea durează 3-4 ani. Despre avioanele MiG-21 LanceR, Dîncu a explicat că se află într-o stare tehnică bună, chiar dacă s-a constatat că accidentee din ultima vreme au avut loc din cauza stării tehnice a acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Vasile Dîncu a declarat marţi seară, la Digi24 că avioanele MiG-21 LanceR vor mai fi folosite încă un an.
 
”Am primit aprobarea  să le mai folosim un an, le putem folosi pentru exerciţii şi pentru antrenamentul piloţilor, până intră pe escadrilele de F16 în totalitate, se pot folosi încă un an. Asta este rezoluţia pe care am primit-o astăzi. Noi am propus pe baza unei analiză pe care a făcut-o Forţele Aeriene Române şi împreună cu Statul Major, au făcut o analiză  din momentul în care am oprit zborul, au făcut o analiză serioasă, s-au uitat la istoricul din ultima vreme, la starea tehnică a avioanelor, au constatat că o mare parte din accidentele din ultima vreme au fost generate de starea tehnică a avioanelor”, a declarat Vasile Dîncu.
 
Ministrul Apărării a explicat că avioanele MiG-21 LanceR sunt în prezent într-o stare tehnică bună şi că nu se intenţionează donarea lor.
 
”În momentul acesta ele sunt într-o stare tehnică bună, însă am primit de la CAST posibilitatea ca încă un an să le folosim, să le avem în funcţiune. piloţii îşi continuă activitatea. Sunt sigur că la misiuni le vom folosi mai puţin. De ieri se zboară din nou. Am văzut că au fost întrebări în presă legate de faptul că am oprit zborurile ca să donăm avioanele, nu le donăm, în acest moment rămân în inventarul nostru, în dotarea Forţelor Aeriene ale Armatei Române”, a declarat Dîncu.
 
Vasile Dîncu a subliniat că urmează să se facă tranziţia spre noile avioane F35. 
 
”Vom merge mai departe, începem anul acesta sa facem demersuri şi spre tranziţia spre avioane de generaţia a cincea, adică F35 şi atunci începem să ne pregptim. Am accelerat în ultimele două luni contactele cu partea norvegiană şi cu americanii să facem mai repede achiziţia, care era programată după un anumit calendar, din Norvegia pentru F16 a discutat cu omologul meu din Portugalia pentru mentenanţă şi pregătirea piloţilor”, a declarat Vasile Dîncu.
 
Întrebat dacă avioanele MiG-21 LanceR vor fi înlocuite imediat, Dîncu a explicat că pentru aceasta există un calendar.
 
”Este un calendar realizat de cei de la Forţele Aeriene. Probabil nu le vom putea înlocui din 2023 pentru că este un calendar, în 3-4 ani. În ocice caz nu  vom rămâne fără necesarul de avioane pentru securitatea spaţiului nostru pentru că putem să completăm cu avioanele care există în acest moment în România, escadrilele din Anglia, Italia”, a declarat Vasile Dîncu.
Ministerul Apărării anunţă, marţi seară, că a fost reluată activitatea de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an. Până în 15 mai 2023, aeronavele vor fi folosite exclusiv pentru misiuni de Poliţie Aeriană şi instructajul piloţilor.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.