Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE), Vasile Asandei, a declarat duminică la Iaşi că agenţia este privită ca un depozitar cu saci de bani, dar că nu totul este legat de bani, ci mai trebuie ca şi proiectele să fie duse la final pentru a putea fi decontate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasile Asandei a spus în cadrul unui eveniment desfăşurat la Iaşi în care preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi-a prezentat bilanţul activităţii sale la jumătatea mandatului, că uneori suntem "prea focusaţi înspre bani şi cifre", dar că nu reuşim câteodată să transformăm banii în proiecte.

El a dat ca exemplu exerciţiul financiar 2014-2020 şi a spus că a semnat contracte de finanţare pentru regiunea nord-est de 1,6 miliarde de euro, dar că până acum s-au plătit efectiv mai puţin de 700 milioane de euro.

"ADR este privit aşa ca un depozitar cu saci de bani, dar banii nu înseamnă tot. O sumă foarte mare de bani încă aşteaptă să se transforme în proiecte", a afirmat Vasile Asandei.

Directorul ADRNE a afirmat că pentru exerciţiul financiar 2021-2027, regiunea de nord-est va beneficia de 1,75 miliarde de euro pentru dezvoltare şi că o sumă importantă de bani va fi alocată pentru pregătirea oamenilor.

"Este pentru prima dată când o cheltuială importantă dintr-un program regional este alocată formării. Va trebui tratată cu atenţie pentru că din păcate avem experienţe nu foarte bune din trecut. Au fost programe dedicate resurselor umane pe care nu am ştiut să le valorificăm", a mai declarat Vasile Asandei.

Directorul ADRNE, Vasile Asandei a recunoscut că regiunea Moldovei nu beneficiază de autostrăzi, adăugând că nici nu putem sta degeaba şi să nu fructificăm finanţările care pun accent pe inovare, cercetare şi digitalizare.

Asandei consideră că fără viziune şi colaborare între instituţii lucrurile nu vor merge şi că e nevoie de sprijin reciproc între diverşii actori din administraţie.

"Constat că am reuşit să mai depăşim competiţia şi să punem accent pe cooperare. Lumea de azi are o mulţime de probleme, dar şi o mulţime de oportunităţi şi de provocări. Dacă nu ne orientăm corect, s-ar putea ca toate aceste oportunităţi să se transforme în probleme suplimentare", a declarat directorul ADRNE, Vasile Asandei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.