Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că empatizează cu persoanele care sunt "îngrijorate" de ceea ce se întâmplă cu vaccinul produs de AstraZeneca şi anunţă că la acest moment nu sunt indicii care să arate că există o legătură între apariţia unor "evenimente trombotice" şi administrarea acestui ser. El susţine că "nu s-au găsit probleme" la loturile de ser AstraZeneca, iar suspendarea inoculării unor loturi a fost făcută ca măsură de precauţie, de fiecare ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată, care este preocupată în acest moment de toate informaţiile care au apărut în spaţiul public. Din acest motiv, noi suntem în legătură permanentă cu Agenţia Naţională a Medicamentului care preia datele de la Agenţia Europeană a Medicamentului, Agenţie care a precizat cât se poate de clar chiar într-un comunicat remis în cursul zilei de ieri că la acest moment nu există indicii care să reflecte o relaţie de cauzalitate între vaccin/vaccinare şi apariţia acelor evenimente trombo-embolice fatale. Din acest punct de vedere, frecvenţa acestor evenimente este similară cu cea regăsită în rândul populaţiei generale nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la TVR. 
 
El a precizat că au fost analizate cele două loturi de ser produs de AstraZeneca – cel din Austria şi cel din Italia, care s-a regăsit şi în România – iar analizele au arătat că nu sunt probleme din punctul de vedere al calităţii vaccinului. România a carantinat temporar doze "ca măsură de maximă precauţie" în aşteptarea deciziilor de la Ageţia Europeană a Medicamentului, a susţinut el.
 
"Nu s-au găsit probleme. Practic, având aceste cazuri care au dezvoltat evenimente trombo-embolice într-o perioadă relativ scurtă de timp la vaccinare, de circa 10 zile, a fost ridicată această suspiciune de relaţie de cauzalitate cu vaccinarea, în absenţa altor dovezi, pentru că la acel moment nu au existat alte explicaţii care să justifice instalarea acelor evenimente, drept pentru care fiecare ţară a decis să ia o anumită atitudine faţă de acea situaţie cu care se confrunta. (...) Nu sunt indicii la acest moment că vaccinarea creşte riscul acestor evenimente trombotice, trombo-embolice, embolie pulmonară, atâta timp cât aceste evenimente sunt similare ca frecvenţă cu cele raportate în rândul populaţiei generale nevaccinate”, a mai declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
 
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat joi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.
"Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului", arată CNCAV.
Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.