Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că mai puţin de o treime dintre dozele de vaccin AstraZeneca recepţionate de România au fost administrate, subliniind că acestea vor fi ori revândute, ori donate. El susţine că pentru vaccinul care trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute este important ca România să aibă un stoc de doze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Avem aproape 30% rată de utilizare din tot ce am recepţionat de la AstraZeneca. Pe 2-8 grade avem capacitate de stocare de câteva sute de metri cubi, nu aş putea exact să spun acum, dar problema nu este la 2-8 grade şi nici la minus 20 de grade. Important este să avem o capacitate de stocare mare la minus 80 de grade, având în vedere că la un moment dat se ia în calcul, se analizează opţiunea, dacă se va ajunge la această concluzie din punct de vedere ştiinţific de a se administra, cel puţin pentru anumite categorii de pacienţi, cea de-a treia doză. De asemenea, pentru că nu ştim care va fi evoluţia din punct de vedere al pandemiei, este important să avem un stoc important de doze care să poată să fie folosite la nevoie", a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi, într-o conferinţă de presă. 
 
În ceea ce priveşte dozele rămase din serul AstraZeneca, el a susţinut că România nu este în situaţia de a avea doze care să expire şi a arătat că aceste doze fie vor fi donate, fie revândute.
 
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Bacu a explicat că, în ceea ce priveşte dozele de ser produse de AstraZeneca, se vor face, cel mai probabil, demersuri la nivel european pentru ca acestea să fie livrate în alte zone geografice care au avut acces mai dificil la vaccin. 
 
"Ce facem noi în România, creăm cadrul legal pentru a ne putea alinia la aceste demersuri de donaţie sau de revânzare, aceste două elemente sunt prinse în contractele semnate de către Comisia Europeană cu companiile producătoare de vaccin. Un element important de menţionat este că e stipulată în contract modalitatea de a se face revânzarea astfel încât să nu se creeze o speculă cu privire la revânzarea de vaccinuri. Sunt demersuri europene, nou updatăm legislaţia ca să o aliniem la nivel european”, a explicat Andrei Baciu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.