Scriitoarea Ana Blandiana a fost invitată de consilierul general USR Nicorel Nicorescu să participe la şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în contextul în care va fi discutată o propunere care strada Steaua Roşie să preia numele soţului acesteia, Romulus Rusan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consilierul general al USR Nicorel Nicorescu a iniţiat o propunere, în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, privind schimbarea numelui străzii "Steaua Roşie" din Capitală. Propunerea vizează redenumirea acestei străzi "Romulus Rusan", într-un demers de a înlătura simbolurile asociate cu perioada comunistă din peisajul public şi de a aduce un omagiu personalităţilor remarcabile din istoria recentă a României, se arată într-un comunicat de presă al USR Bucureşti.
 
Astfel, Nicorescu o va avea invitată, joi, la şedinţa CGMB, pe Ana Blandiana, o altă figură notabilă a societăţii civile, pentru a aduce în discuţie aspectele relevante legate de Romulus Rusan şi contextul proiectului de redenumire a străzii "Steaua Roşie" în "Romulus Rusan." 
 
”Numele actual al străzii, «Steaua Roşie», are o legătură directă cu perioada comunistă şi cu simbolurile sovietice, un simbol utilizat de Armata Roşie sovietică în timpul impunerii comunismului în estul Europei care trebuie să dispară pentru a închide răni din memoria multor români’’, a susţinut Nicorescu.
 
Potrivit documentului, Romulus Rusan este cunoscut ca un scriitor român care a jucat un rol esenţial în perioada de tranziţie post-comunistă din România. El a fost fondatorul Alianţei Civice, organizaţie care a fost activă imediat după căderea regimului comunist şi a avut un impact semnificativ în promovarea democraţiei şi a drepturilor omului. De asemenea, Romulus Rusan a fost unul dintre iniţiatorii Memorialului Durerii de la Sighet, o instituţie dedicată păstrării memoriei istoriei recente a României şi promovării valorilor democratice.
 
În cazul în care propunerea va fi aprobată de CGMB, cetăţenii care locuiesc pe această stradă vor trebui să îşi actualizeze actele de identitate în maximum 15 zile de la implementarea schimbării de nume, costurile acestei proceduri urmând să fie suportate de primărie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.