Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că, în contextul în care în această perioadă curba privind numărul de îmbolnăviri din cauza SARS-Cov-2 este încă în creştere, autorităţile menţin măsurile de prevenire a răspândirii virusului. În ceea ce priveşte viitoare măsuri de relaxare a restricţiilor privind circulaţia persoanelor, ministrul spune că acestea vor fi luate atunci când curba cazurilor noi şi a cazurilor critice va începe să scadă. De asemenea, relaxarea se va face gradual, pe categorii de vârstă şi, nu în ultimul rând, în funcţie de specificul fiecărei localităţi. Adunările publice, competiţiile sportive vor continua să fie interzise, iar mall-urile vor rămâne închise. Grupul de Comunicare Strategică a transmis că discuţiile din spaţiul public sunt generate de propuneri ale unor persoane, care nu au fost dezbătute de autorităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a transmis, luni, precizări cu privire la vehicularea în spaţiul public a unor propuneri referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricţiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19):

1. Măsurile instituite până în acest moment de autorităţi îşi dovedesc eficienţa în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) şi se impune respectarea strictă a acestora şi în perioada imediat următoare.

2. Eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din raţiuni de securitate sanitară.

3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricţiilor trebuie să ţină cont de evoluţia epidemiologică în fapt, precum şi de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

4. Autorităţile fac permanent estimări asupra evoluţiei răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social şi pe rata de conformare a cetăţenilor faţă de măsurile deja adoptate.

5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor.

6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor se va ţine cont de recomandările Comisiei Europene, precum şi de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.

7. În privinţa deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricţie, se va ţine cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetăţeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluţii prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiţii de siguranţă sanitară, fără a impune restricţii suplimentare anumitor categorii de persoane.

Un proiect de relaxare a măsurilor aparţinând doctorului Adrian Streinu Cercel, prezentat de Digi 24, propune, printre altele, izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte şi chiar despărţirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii suntem încă într-un moment în care suntem în urcare, vom face o evaluare cam după o săptămână după sărbătorile pascale, vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creşterea acestuia precum şi numărul deceselor, dar când va veni vorba de  relaxare vom vorbi individual pentru fiecare comunitate în parte. (...) Încă suntem pe panta ascendentă a curbei despre care vorbim de două luni de zile. Suntem într-un moment în care urmărim ca şi creşterea numărului de cazuri să se facă într-un număr mic. (...) Încă suntem precauţi şi menţinem măsurile de izolare, distanţare socială şi urmărim îndeaproape fiecare localitate, fiecare focar. Întâi să ajungem la un număr de cazuri constant şi după aia ne gândim la descreştere. Nu vorbim de relaxare deocamdată”, a declarat ministrul Sănătăţii, luni, într-o intervenţie la Digi 24.

Acesta a precizat o relaxare a restricţiilor ”va fi în acelaşi timp cu anumite restricţii, va fi oricum cu mască şi mănuşi”.

Tătaru a ţinut să precizeze că nu se va pune problema de a fi reluate adunări publice, reluarea competiţiilor sportive sau deschiderea mall-urilor.

”Aceste măsuri de relaxare vor veni în momentul în care vom vedea acea curbă a cazurilor noi sau a cazurilor critice începe să scadă. Le vom lua în funcţie de fiecare comunitate în parte şi în funcţie de fiecare focar. Avem 10 judeţe plus Bucureştiul care au 70% din cazuri. Avem 6 judeţe trecute de 300 de cazuri, aproape de 400 de cazuri. Sunt focare încă în expansiune, chiar dacă transmiterea locală nu mai este aşa accentuată, dar este o transmitere locală continuă şi la fiecare dintre ele avem motive să fim încă precauţi menţinem aceleaşi măsuri” a mai spus ministrul sănătăţii.

Acesta a precizat că în prezent sunt peste 260 de cazuri de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19 aflaţi în terapie intensivă, unele dintre acestea fiind „potenţial critice”.

”Terapia intensivă este cea care face diferenţa în acest moment şi aduce un suport” a spus Tătaru.

După ce a făcut vizite în mai multe unităţi sanitare, ministrul spune că cei din corpul medical au ”un moral ridicat”, chiar şi în judeţe care au un număr mare de bolnavi.

Ministrul Sănătăţii spune că un vârf al epidemiei ar însemna conform calculelor autorităţilor române, un număr de 15-20.000 de cazuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.