Sindicatul Europol reclamă, duminică, modificarea procedurii cercetării disciplinare, în plină pandemie, în loc să se ia măsuri de protejare a poliţiştilor. Sindicaliştii afirmă că ”trebuie distruşi poliţiştii vocali care spun lumii despre mizeria din sistemul ăsta mafiot, pe alocuri, numit MInisterul Afacerilor Interne”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul Europol are, duminică, o postare pe Facebook, intitulată ”Ministerul, pandemia, libertatea de exprimare”.

”E clar ca lumina zilei că virusul asta ordinar, perfidy, dar sensibil la săpun, a pus pe jar o lume întreagă. În întunericul nopţii din minţile unor personaje din MAI, umbrele metehnelor comuniste se disting la fel de clar, ba uneori pulsează o lumina fosforescentă, că meduzele alea flescaite, fără creier. De luptat cu virusul trebuie să luptăm toţi, împreună, personal medical, pompieri, jandarmi, cetăţeni, jandarmi, poliţişti, etc. Pe poliţişti, ministerul îi vrea muţi (morţi) şi în stare de urgenţă. Uşor de sacrificat. Principala preocupare a băloşilor (meduza-i băloasă, precum ştiţi) din MAI, în ceea ce-i priveşte pe poliţişti, a fost modificarea procedurii cercetării disciplinare, nu vreo acţiune de protejare a acestora, Doamne fereşte”, au scris sindicaliştii.

Potrivit acestora, pe timpul stării de urgenţă, pe lângă virus, ”trebuie distruşi şi poliţiştii vocali, cei care spun lumii, deschis, despre mizeria din sistemul asta mafiot, pe alocuri, numit Ministerul Afacerilor Interne”.

”Pentru băloşi, noi suntem doar cifre în statistici. Ei pentru noi sunt nişte criminali, din vina lor mor poliţişti. Nu ne puteţi opri să gândim şi să vorbim liber! Nu suntem sclavii nimănui, dăm socoteală doar în faţa poporului pe care am jurat să-l apărăm de hoţi, criminali, violatori, politicieni corupţi! Pe lângă ţelurile noastre, ale voastre sunt mici, la fel ca praful ce se va depune pe fila voastră de istorie. Românii vor poliţişti puternici, dotaţi cu tot ce-i poate apara inclusiv de voi, politicieni cu meduze-n cap. Scăpăm noi de pandemie, n-om muri toţi. Ne luăm Poliţia înapoi, o să vedeţi”, au mai scris sindicaliştii.

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 268 din 31.03.2020, a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, mai exact de modificare şi completare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.

”S-a dat liber la cercetări disciplinare abuzive şi la intimidări, la delegări şi detaşări pentru că nu eşti în asentimentul şefului, iar pentru toate acestea se va folosi ca pretext situaţia de urgenţă. Marea problemă a întregului sistem poliţienesc este că, în acest fel, se doreşte stabilirea unor pârghii mult mai eficiente de control asupra poliţiştilor vocali, care pot fi foarte uşor cercetaţi, cu motive nu neapărat temeinice, putând fi excluşi rapid din sistem. Pot fi create abuzuri din partea şefilor, fără a exista un mecanism de control asupra deciziilor acestora, poliţiştii putând fi extrem de uşor demotivaţi în a-şi exercită atribuţiile în mod ferm”, au declarat, pentru News.ro, sindicaliştii Europol.

Aceştia au mai precizat că nu a fost emisă OUG pentru eliminarea discriminărilor salariale existente, deşi există o sentinţă în acest sens, ”dar au găsit de cuviinţă modificarea Statutului poliţistului, peste noapte”.

”A fost creată situaţia în care sunt impuse extrem de multe obligaţii pentru această categorie de personal, fără a fi şi remunerată în mod corespunzător, mai ales că frustrările colegor cresc pe măsură ce echipamentele de protecţie sunt extrem de puţine şi sunt tot mai expuşi îmbolnăvirilor”, au mai declarat sindicaliştii.

Schimbările aduse Statutului poliţistului, criticate de sindicalişti, prevăd că poliţistul va putea fi delegat pe orice altă funcţie chiar dacă aceasta nu este corespunzătoare postului ocupat, fără acordul său. Poliţistul va putea fi detaşat pentru un interval de 12 luni, fără acordul său; poliţistul va fi obligat să intre în concediu de odihnă, dacă şeful său apreciază astfel; poliţistul va putea fi sancţionat fără să mai fie consultat Consiliul de disciplină; poliţiştii faţă de care s-a dispus cercetarea disciplinară vor fi cercetaţi în termen maxim de 5 zile şi se stabileşte maxim 1 zi pentru ca poliţistul să îşi poată formula apărarea.

De asemenea, inspectorul şef va putea dispune destituirea din Poliţie a oricărui poliţist, fără consultarea Consiliului de Disciplină. În plus, se dublează termenul de prescripţie a răspunderii disciplinare de la 1 an la 2 ani, în condiţiile în care în Codul Muncii termenul de prescripţie este de 6 luni.

Totodată, poliţistul va putea fi cercetat disciplinar şi sancţionat chiar şi în situaţia în care nu îşi va putea exercita dreptul la apărare, de exemplu pe durata concediului medical, iar dispoziţia de sancţionare va produce efecte de la emiterea ei, chiar dacă aceasta a fost contestată.

”Ordonanţa a fost adoptată fără a parcurge toti paşii privind avizarea de către toate autorităţile interesate în aplicarea acesteia respectiv, Consiliul Economic şi Social precum şi Consiliul Legislativ”, au mai precizat sindicliştii.

Sindicatul Europol a sesizat Avocatul Poporului cu privire la modificările aduse Statutului poliţistului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.