Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că opt săptămâni de creştere constantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus nu sunt puţine. Rafila explică că, de la 120 – 130 de cazuri zilnice, s-a ajuns la 1.300, şi de la 1,5% cazuri pozitive din cele testate s-a ajuns la 14%. Alexandru Rafila afirmă, însă, că, dacă nu se schimbă esenţial unele lucruri, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător, făcând referire inclusiv la modificarea mesajelor transmise populaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ţinute sub control şi am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală. Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort şi cu un foarte mic efort de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului, sunt legate de protecţia comunităţii, sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate. Adică eu sunt neglijent şi înseamnă că am responsabilitate doar în ceea ce priveşte propria persoană. Sunt legate de comunitate, sunt legate de economie, de păstrarea locului de muncă şi cred că foarte multe alte activităţi de natură socială. Lumea, până la urmă, o să se convingă că este aşa şi chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri, absolut obsesiv, pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dacă te repeţi prea mult, nu mai auzi şi atunci... dar putem să încercăm să lămurim, încet - încet. Oamenii că e bine să fie parteneri ei între ei şi cu autorităţile”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi 24.

Medicul a fost întrebat când crede că se va opri trendul crescător şi a precizat: ”Nu ştiu să vă răspund. Mi s-a mai pus în ultimele zile această întrebare şi au fost diverse predicţii de o săptămână, trei săptămâni. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”.

Alexandru Rafila consideră că opt săptămâni de creştere constantă a numărului de infectări este mult.

”Totuşi, 8 săptămâni de creştere nu sunt puţine. A crescut de la 120 - 130 de cazuri la 1.300, a crescut proporţia cazurilor pozitive de la  1,5%, la circa 14% în raportarea de azi şi asta arată că toate elementele importante, plus mai avem 353 de persoane internate în secţiile de Terapie Intensivă. Şi mai avem încă ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru, nu avem aceeaşi evoluţie la nivel naţional, sunt cazurile concentrare în câtva judeţe şi municipiul Bucureşti şi probabil că efortul organizatoric ar trebui concentrat în această zonă”, a mai declarat Rafila.

Acesta a precizat că este bună carantinarea localităţilor, dar mesajele ar trebui adaptate, astfel încât oamenii să înţeleagă că este în avantajul lor.

”Sunt câteva localităţi cre au fost puse în carantină, dar şi  carantina în sine cred că trebuie realizată încât să înţeleagă oamenii că se referă la protecţia comunităţii lor, nu se referă la altceva, la limitarea unor drepturi (...) Trebuie găsit mecanismul de comunicare, încât oamenii să fie parteneri, să fie împreună, nu împotrivă, adică nu sunt cele două tabere, autorităţile de-o parte şi oamenii de cealaltă parte pentru că dacă se crează două tabere, atunci sigur că rezultatele se lasă aşteptate”, a mai afirmat Rafila. 

Acesta aprecizat că ”şi factorul politic a intervenit foarte mult şi a stimulat această polarizare”, dar afirmă că oamenii ar trebui să asculte specialiştii.

”Eu cred că ar trebui să îi asculte pe profesionişti, aşa cred că este corect şi să încercăm să depolitizăm Cred că un soi de consens se poate găsi şi în zona politică şi administrativă încât, sigur, nu se poate să se elimine opiniile contrare, dar e bine ca zgomotul acestor opinii să fie mult redus încât oamenii să nu mai găsească motivaţii pentru lipsa de respectare a acestor măsuri sau să continue aceste discuţii că infecţia există, nu există, că infecţia e uşoară, nu e uşoară şi aşa mai departe”, a mai declarat medicul. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni alte 1.104 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, rezultate din 7.633 de teste

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.