Sindicaliştii din Sănătate organizează proteste spontane pentru a cere creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem şi acordarea sporurilor şi personalului TESA. Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a cerut membrilor să iasă în pauza de masă în curtea unităţilor, să rămână câteva minute la final de program sau să se prezinte la serviciu în timpul liber, având în vedere că pe durata stării de alertă grevele sunt interzise. ”Doar o mişcare de amploare are şanse reale de a obţine drepturile salariale cuvenite”, a transmis Federaţia. La rândul lor, reprezentanţii SANITAS anunţă grevă japoneză în toate unităţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă, miercuri, că amplifică protestele pentru apărarea drepturilor lucrătorilor din sănătate 

”Biroul Executiv al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a decis amplificarea acţiunilor de protest pentru susţinerea revendicărilor înaintate guvernanţilor, stabilind calendarul primelor acţiuni de protest”, au transmis sindicaliştii.  

Potrivit acestora, programul acţiunilor de protest pe termen scurt: 

(1) În data de 28.XII.2021: 

  • Miting în Piaţa Victoriei, începând cu ora 10:30 (cu numărul maxim de participanţi permis de lege); 

  • Desfăşurarea acţiunilor locale de susţinere a revendicărilor FSSR. 

(2) Continuarea şi amplificarea Protestului pentru drepturile neacordate (lansat în data de 13 noiembrie 2021). 

(3) Declanşarea grevei japoneze şi dezvoltarea protestului inteligent la nivel naţional. 

Acţiunile de protest vor fi desfăşurate pentru susţinerea următoarelor revendicări ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”: 

1. Acordare drepturilor salariale legitime: 

a. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv personalul nemedical-TESA); 

b. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază. 

2. Renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează public că partea privitoare la sănătate din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligaţiilor, asumate de Ministerul Sănătăţi, de includere în toate strategiile acestuia a celor convenite în cadrul contractului colectiv de muncă şi prin încălcarea obligaţiilor exprese ale Comisiei U.E. de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali. Pentru o corectă înţelegere a situaţie prezentăm în anexa la prezentul comunicat strategiile de acţiune ce trebuie incluse în PNRR. 

3. Recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate. ”Protestele organizate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” au în vedere sprijinirea negocierilor cu Guvernul în vederea onorării revendicărilor amintite, vizând modificarea corespunzătoare a legislaţiei salarizării şi a legii bugetului, respectiv renegocierea PNRR. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită guvernanţilor să evalueze corect situaţia în care se află profesioniştii din sănătate, luând în considerare eforturile depuse de aceştia în ultimii doi ani, consecinţele eforturilor şi sacrificiilor asupra vieţii personale şi a vieţii de familie, nivelul fără precedent al epuizării profesionale, disoluţia continuă a echipei medicale pe care o generează diferenţele de acordare a drepturile salariale, revendicările FSSR evidenţiind intervenţiile esenţiale menite să corecteze aceste situaţii”, au mai transmis sindicaliştii.  

 UPDATE: ”Începând de astăzi, pe perioada nedeterminată, personalul medico-sanitar, auxiliar Şi personalul TESA din unităţile sanitare din toată tara vor fi în grevă japoneză”, anunţă SANITAS.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Sindicaliştii Solidaritatea Sanitară organizează proteste spontane în spitale.  

”Salariaţii Spitalului Judeţean Tulcea s-au adunat în curte să protesteze împotriva OUG aflată în transparenţă, care nu prevede, aşa cum am primit promisiuni, creşterea salariilor tuturor salariaţilor din Sănătate la nivelul anului 2022. Noi am solicitat introducerea personalului TESA în Anexa 2pentru a beneficia şi de sporurile aferente acestei anexe”, a declarat Angelica Atanasov, preşedinte Sindicat Solidaritatea Sanitara Tulcea. 

Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a transmis membrilor cum poatefi organizat un protest, în condiţiile în care grevele sunt interzise pe durata stării de alertă.  

”Un protest util este o acţiune ce are vizibilitate, amploare, indică o nemulţumire reală şi oferă tuturor lucrătorilor nemulţumiţi posibilitatea de a participa la el. Amploarea percepută a nedreptăţii este proporţională cu numărul lucrătorilor care manifestă pentru ea. Cum poate fi organizat un protest util în condiţiile în care greva este interzisă? Ieşind în pauza de masă în curtea unităţilor sau rămânând la sfârşitul programului în curtea unităţii câteva minute ori prezentându-vă de acasă în curtea unităţii la o oră stabilită”, au transmis reprezentaţii Federaţiei.  

Reprezentanţii organizaţiei sindicale cred că ”doar o mişcare de amploare a tuturor lucrătorilor din sănătate are şanse reale de a obţine drepturile salariale cuvenite”.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.