Peste o mie de oameni protestează miercuri seară în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce Curtea Constituţională a cerut preşedintelui să o revoce pe şefa DNA. Oamenii strigă „Infractorii”, „Hoţii”, huiduie, suflă în vuvuzele şi flutură steaguri, cerând în acelaşi timp demisia Guvernului. La un moment dat, protestatarii au cântat imnul României şi au afişat un banner cu sigla PSD şi cu mesajul „Reducem democraţia în România”, făcând aluzie la greşeala făcută de premierul Dăncilă, care, încercând să spună că printr-un pachet legislativ aprobat de Guvern se reduce birocraţia, a spus că este redusă democraţia. Comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, a discutat cu câţiva protestatari, care i-au reproşat acestuia că nu face decât să respecte un ordin venit de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de a-i amenda abuziv pe manifestanţi. Aproximativ 400 de persoane s-au adunat şi în Piaţa Victoriei din Timişoara, printre protestatari numărându-se şi primarul Nicolae Robu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Comandantul Jandarmeriei, în Piaţa Victoriei, către protestatari: Suntem singura ţară din Europa în care dumneavoastră manifestaţi aşa. Manifestanţi: Când opriţi ordinul de la Carmen Dan să ne amendaţi? Este normal să fim vânaţi aşa?
CITEȘTE ȘI Protest cu aproximativ 400 de persoane la Timişoara, după ce Curtea Constituţională a cerut preşedintelui să o revoce pe şefa DNA - FOTO

Oamenii huiduie, strigă „Hoţii”, „Infractorii”, „Jos comuniştii”, „CCR, sluga PSD” şi cer demisia Guvernului. La un moment dat, protestarii au cântat imnul României şi au afişat un banner cu sigla PSD şi cu mesajul „Reducem democraţia în România.

De asemenea, a existat şi un conflict între jandarmi şi protestatari, câteva persoane fiind luate şi duse la secţia de poliţie.

Primii protestatari s-au adunat în Piaţa Victoriei în jurul orei 16.00, imediat după anunţul făcut de preşedintele CCR, Valer Dorneanu, cu privire la un conflict constituţional existent între Guvern şi preşedinte în legătură cu revocarea şefei DNA. Numărul lor a ajuns miercuri seară la peste o mie.

„Ieşim în stradă! Să nu vii singur. Share, live, sunat prieteni! CCR a admis sesizarea lui Tudorel Toader legată de şefa DNA. Kovesi poate fi revocată. Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi”, se arată pe pagina evenimentului.

În faţa Guvernului au sosit câteva persoane, precum şi jandarmi care i-au legitimat pe cei veniţi să protesteze.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis şi între Guvern şi preşedinte, ca urmare a respingerii de către şeful statului a cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei.

"Am admis cu majoritate de voturi şi am stabilit că există un conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte datorat refuzului preşedintelui de a da curs propunerii ministrului Justiţiei. Vom publica minuta şedinţei şi acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a spus preşedintele Curţii, Valer Dorneanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, ce va face în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) decide că există un conflict Guvern-Preşedinte în privinţa revocării şefei DNA, el răspunzând că va aştepta motivaţia, o va citi şi va acţiona în consecinţă.

”Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, voi aştepta motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a afirmat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.