Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, susţine că aproximativ 1.500 de români vor fi aduşi din Italia pentru a fi plasaţi în carantină la Constanţa şi crede că acest gest este unul de iresponsabilitate maximă, atât pentru cei aduşi din Italia, cât şi pentru locuitorii judeţului. El face apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la Guvern să ia măsurile care se impun şi să nu transforme acest judeţ într-unul izolat, solicitând ca cei aduşi din Italia să fie triaţi epidemiologic şi transportaţi apoi în judeţele de unde provin. Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a anunţat sâmbătă dimineaţa, că cei 1500 de români din Italia, care vor sosi începând din 21 martie pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu vor intra în carantină instituţionalizată şi vor fi testaţi pentru a fi depistate persoanele care suferă de coronavirus. El a menţionat că starea generală de sănătate a românilor repatriaţi este una bună. El i-a calificat drept iresponsabili pe politicenii care spun că românii aduşi din Italia nu ar trebui să beneficieze de asistenţa statului român. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, declară că nu este de acord cu plasarea în carantină în municipiu şi în staţiunea Mamaia a celor 1500 de români care vor fi repatriaţi din zona roşie a Italiei, grav afectată de pandemia de coronavirus, şi crede că putea fi găsite soluţii mai bune atât pentru cei aduşi din străinătate, cât şi pentru constănţeni. El a precizat că nu a fost consultat în legătură cu această decizie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Marius Horia Ţuţuianu a afirmat pe pagina sa de Facebook, că prefectul judeţului Constanţa a anunţat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că
aproximativ 1.500 de români vor fi aduşi din zone roşii din Italia pentru a fi carantinaţi la Constanţa. 
“În obedienţa sa politică, acest înalt funcţionar public a lecturat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă un document care ne anunţă că aproximativ 1500 de români aduşi din zone roşii din Italia vor fi carantinaţi în Constanţa, în contextul în care judeţul nu dispune de baza materială medicală necesară în asemenea situaţie. Este un caz de iresponsabilitate maximă, atât pentru românii aduşi din Italia, cât şi pentru locuitorii judeţului. Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situaţie atât de gravă - conduce la o criză sanitară şi umanitară. Este un act iresponsabil, fără precedent!!!”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. 
El face un apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la Guvern să nu transforme Constanţa într-un judeţ izolat, iar oamenii aduşi din Italia să fie triaţi epidemiologic şi să fie transportaţi în judeţele de unde provin. 
“Fac apel la preşedintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun şi să nu transforme Constanţa într-un judeţ izolat. Oamenii trebuie triaţi epidemiologic şi transportaţi în mod asistat în judeţele de unde provin. Altfel, au fost aduşi acasă doar pentru un exerciţiu de imagine. Nu avem suficiente echipamente, medici sau dotări. Este o degringoladă totală, iar cei care trebuie să gândească strategic nu fac decât să sufoce un sistem şi aşa subdimensionat. Este inadmisibil să aduci un flux uriaş de oameni cărora ştii din start că nu le poţi oferi tratamentul necesar. Oamenii trebuie triaţi epidemiologic şi asistaţi pentru a ajunge în judeţele unde au domiciliul. Distribuiţi corect - avem o şansă cu toţii la un tratament corect”, a mai spus preşedintele CJC. 
El spune că oamenii din judeţul Constanţa nu sunt simple cifre pe hârtie, nici cei întorşi din Italia şi toţi trebuie respectat. 
“Este anormal să ne aruncaţi, pe toţi, într-o groapă a leilor şi apoi să citiţi liniştiţi ordine şi statistici. Oamenii din judeţul Constanţa nu sunt simple cifre pe hârtie. Şi nici cei întorşi din Italia. Sunt copii, mame, fraţi sau bunici! Şi trebuie respectaţi! Cu toţii, avem dreptul la o şansă egală. Distribuiţi corect, cu echipamente suplimentate, cu dotări standard - putem să învingem boala. Altfel, locuitorii judeţului Constanţa devin vulnerabili”, a menţionat Marius Horia Ţuţuianu.
El a mai transmis că nu îşi poate asuma acest demers şi le cere celor care au luat această decizie să vină în faţa constănţenilor şi să dea explicaţii. 
“Eu nu îmi pot asuma acest demers iraţional, domnilor guvernanţi! Puteti dumneavoastră să garantaţi că în tot judeţul nu se mai îmbolnăveşte nici măcar un om? Pentru că, domnilor, atât este necesar pentru ca noi să intrăm într-o criză medicală! Un om! Este cifra care face diferenţa!
Vă cer să vă asumaţi public aceste decizii! Să veniţi în faţa constănţenilor şi să explicaţi de ce copiii, părinţii, bunicii sau fraţii noştri nu vor avea şansa la tratament egal”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.