Premierul Nicolae Ciucă, însoţit de mai mulţi miniştri, şeful DSU, Raed Arafat, şi de preşedinte CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a verificat, vineri, stadiul pregătirilor la frontiera cu Ucraina. "Ce am văzut acum este multă suferinţă, oameni care sunt năpăstuiţi de ororile unui război", a afirmat Ciucă, în timpul unei vizite în judeţul Suceava. El a precizat că 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a verificat, împreună cu miniştrii Afacerilor Interne, Lucian Bode, Sănătăţii, Alexandru Rafila, Apărării, Vasile Dîncu, şeful DSU, Raed Arafat, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, stadiul pregătirilor pentru gestionarea măsurilor luate de autorităţi la frontiera cu Ucraina.

Conform reprezentanţilor Guvernului, Stadionul “9 Mai” Siret  este una dintre locaţiile unde poate fi amenajată, la nevoie, una dintre taberele de refugiaţi, în apropierea PTF Siret.

"Nu m-aş fi aşteptat să mai văd astfel de situaţii, de-a lungul carierei profesionale am văzut nenumărate locuri unde era foarte multă suferinţă, iar acum ce am văzut este multă suferinţă, oamenii care sunt năpăstuiţi de ororile unui război, iar faptul că cetăţenii românii alături de instituţiile statului s-au mobilizat şi....", a declarat Ciucă, vineri seara, la Vama Siret.
 
El a fost întrerupt de un bărbat care l-a întrebat despre ce mobilizare vorbeşte, întrucât acolo sunt numai voluntari. 
 
Premierul a continuat, precizând că a văzut pe stadionul din Siret locul unde poate fi instalată o tabără pentru refugiaţi. 
 
"Am fost şi am văzut pe stadionul din Siret locaţia unde se poate instala o tabără de corturi, există toate facilităţile şi utilităţile necesare să poată să funcţioneze”, a precizat premierul.
 
El a vorbit ulterior despre coordonarea cu autorităţile locale.
 
"Am considerat că dincolo de măsurile luate la nivelul ministerelor e nevoie să ne coordonăm cu autorităţile locale şi cu instituţiile care reprezintă fiecare minister în parte pentru a putea să fim cât de poate de organizaţi pentru a fi cât se poate de eficienţi în acest demers pe care îl facem. S-a discutat despre măsurile pe care le-au luat la nivelul ministerului de Interne, Poliţia de Frontieră, jandarmii, DSU, ulterior la nivelul Cancelariei, în subordinea unui consilier de stat, am constituit un grup de lucru care împreună cu DSU a luat legătura cu societatea civilă şi ONG-urile care doresc să participe la acest efort", a detaliat Ciucă.
 
Premierul a afirmat că deocamdată traficul nu este "atât de mare".

"Există partea administrativă unde pot fi cazaţi. Nu este instalată pentru că nu este nevoie, nu este traficul atât de mare, locaţia este stabilită, toate echipamentele sunt duse la locaţia respectivă. Toate instituţiile care deservesc locaţia au punctele de lucru deja stabilite: partea de situaţii de urgenţă, partea care se ocupă de asistenţa medicală, inclusiv partea psihologică. Am văzut mame cu copii care au nevoie de toată atenţia pe care putem să o acordăm, inclusiv asistenţa psihologică. Este un punct care funcţionează 24 de ore şi asigură asistenţă mamelor şi copiilor", a arătat el.

Nicolae Ciucă a afirmat că 19.000 de cetăţeni ucrainieni au intrat în România de la începutul agresiunii militare, iar dintre aceştia 11.000 au rămas în ţara noastră şi 40 au cerut statut de refugiat.

Prin PTF Siret, au trecut 4.500 de cetăţeni ucraineni, iar în ultima oră – 435. Ciucă a precizat că PTF Siret poate procesa la capacitate maximă 2.000 de persoane pe oră.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.