Protestul desfăşurat duminică în Piaţa Victoriei s-a încheiat. Peste 1500 de persoane au scandat împotriva Guvernului şi a PSD, manifestaţii similare având loc în Iaşi, Cluj şi Braşov La ora 21.00, protestatarii din Capitală au cântat imnul naţional şi, aşa cum ceruseră organizatorii, au aprins LED-urile telefoanelor mobile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii adunaţi în faţa sediului Guvernului au avut vuvuzele, tobe şi drapele tricolore şi au scandat "PSD - ciuma roşie", "Nu daţi înapoi - Venim peste voi!", "Tudorele, nu uita, aşteptăm demisia!" "DNA să vină să vă ia!", "Justiţie, nu corupţie!" şi "Hoţii! Hoţii!".

După ce au scandat împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, la ora 21.00 manifestanţii au cântat imnul de stat.De asemenea, conform apelurilor lansate în cursul zilei pe Facebook, ei au prins LEd-uriile telefoanelor mobile.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

După ce au intonat imnul, protestatarii au scandat îndelung "România fără PSD", la un moment dat fiind lansat şi îndemnul să plece în marş către sediul social-democraţilor.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Lumini au fost aprinse şi în celelalte oraşe în care au loc proteste - Cluj, Braşov, Iaşi.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Protestatarii adunaţi în faţa sediului Guvernului au ca de obicei vuvuzele, tobe şi drapele tricolore şi scandează: "PSD - ciuma roşie", "Nu daţi înapoi - Venim peste voi!", "Tudorele, nu uita, aşteptăm demisia!" "DNA să vină să vă ia!", "Justiţie, nu corupţie!" şi "Hoţii! Hoţii!".

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Alţii au pancarte inscripţionate cu mesaje împotriva subordonării politice a Justiţiei sau cu mesajul "PSD - la munte şi la mare/Pe ale cui parale".

Şi la Cluj, oamenii au ieşit în stradă, numărul acestora fiind însă ceva mai mic. Manifestanţii au pancarte şi se rostesc discursuri.

Un mic grup de aproximativ 60 de persoane s-a aflat în stradă şi la Braşov, cei prezenţi discutând şi fluturând drapelul tricolor. De asemenea, şi la Făgăraş protestează  câteva zeci de oameni.

La Iaşi, aproximativ 100 de persoane s-au adunat la proteste purtând tricolorul şi steagul Uniunii Europene. Unii dintre cei prezenţi poartă pancarte pe care scrie "Treziţi-vă până nu e prea târziu", iar alţii scandează "Vrem valori, nu lichele". La Iaşi, în timpul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Unirii, a avut loc şi un incident.

O persoană a fost evacuată de către jandarmi din Piaţa Unirii, după ce a intrat într-un conflict verbal cu cei prezenţi.

Oamenii au început să huiduie, cerând ca forţele de ordine să intervină şi să-l evacueze pe cel care polemiza cu cei prezenţi.

Mai multe manifestaţii au fost anunţate pentru duminică seară în oraşe din ţară şi străinătate, iniţiatorii precizând că protestele vizează ultimele decizii ale Executivului, privind ”politizarea justiţiei”, ”Pilonul II de pensii” şi ”supraacciza la carburanţi”.

Pe reţelele de socializare au fost create mai multe evenimente în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, au fost anunţate cel puţin două evenimente. Unul se intitulează ”Justiţie independentă, nu stat subordonat” şi este programat să înceapă la ora 20.00, în Piaţa Victoriei.

”PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului mi!istrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. «Reforma» Justiţiei, în viziunea PSD, înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD. Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, au scris organizatorii în descrierea evenimentului.

De asemenea, organizatorii evenimentului propun românilor ca la ora 21:00 să aprindă o lumină - LED-ul telefonului, lanterna.

"Sunt persoane care nu pot ajunge în locaţiile evenimentelor din ţară şi afară. Sunt persoane care nu consideră necesară ieşirea în stradă, dar susţin lupta împotriva corupţiei. Duminică, la ora 21, aprinde LED-ul telefonului , aprinde lanterna, oriunde, scoate-l pe geam, pe balcon, în staţie, la mare, la munte, oriunde!", spun ei.

Evenimente similare au fost anunţate în Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi la Milano, Munchen şi Zurich.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână.

Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. 

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.  

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.