Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă, marţi, că administratorul judiciar al Asociaţiei ”Axa de Dezvoltare Braşov – Bucureşti – Constanţa”, înfiinţată în 2018 şi care nu a făcut nimic, cere municipalităţii 7 milioane de lei, contribuţii neachitate de către municipalitate. ”Vom contesta în instanţă această solicitare”, a transmis primarul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din restanţele de la fosta administraţie a Capitalei: În 2018 a fost înfiinţată Asociaţia „Axa de Dezvoltare Braşov – Bucureşti – Constanţa”, un ONG creat de primăriile celor 3 oraşe, care avea ca obiectiv declarat realizarea de mari proiecte prin atragerea de fonduri europene, dar care în mod practic n-a făcut nimic. În schimb, pentru funcţionare, CGMB aprobase o contribuţie anuală consistentă la bugetul asociaţiei”, a scris, marţi, pe Facebook, Nicuşor Dan.  

Primarul anunţă că asociaţia a ajuns în procedură de lichidare, iar administratorul judiciar solicită acum Primăriei Capitalei să plătească 7 milioane de lei contribuţie neachitată.  

”Evident, vom contesta în instanţă această solicitare şi sper că vom câştiga”, a mai transmis primarul.  

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi edilii-şefi din Braşov şi Constanţa, George Scripcaru şi Decebal Făgădău, au semnat, în 26 septembrie 2018, actul de înfiinţare a Asociaţiei de cooperare privind dezvoltarea integrată a Axei de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa. Cele trei municipii asociate urmau să colaboreze în special în domenii precum transportul, turismul, cel social şi cel al energiei.

"Astăzi am făcut cel mai important pas, şi anume semnarea documentelor notariale pentru statut şi pentru actul constitutiv. Împreună, cele trei oraşe vor putea accesa fonduri europene nerambursabile în mai multe domenii de activitate. Cele mai importante sunt dezvoltarea infrastructurii turistice, dezvoltarea unor centre energetice de cogenerare, înfiinţarea unor centre sociale, colaborarea pentru schimb de bune practici şi chiar schimb de personal şi, lucru foarte important, promovarea comună în domeniul turismului. Nu ne oprim aici, trebuie să depăşim nivelul teoretic: după perfectarea acestor documente, vom proceda cu toţii la punerea în aplicare a demersurilor cuprinse în statutul asociaţiei. Legislaţia europeană permite şi încurajează astfel de asociaţii", a afirmat primarul general, Gabriela Firea.

Ea a menţionat intenţia de colaborare în domeniul social, prin construirea de centre pentru seniori la Braşov şi la Constanţa.

Sorin Chiriţă, administrator public al municipiului Bucureşti, a prezentat posibilitatea ca transportul rutier pe axa Bucureşti-Braşov şi Bucureşti-Constanţa să fie facilitat prin realizarea unei reţele de staţii de încărcare a maşinilor electrice. Proiectul este în curs de implementare, iar documentaţia, realizată de Compania Municipală Energetică, a fost finalizată. Într-o primă fază, anul acesta se vor realiza 40 de staţii de încărcare în Bucureşti, iar anul viitor proiectul va fi extins şi pe cele două rute către Braşov şi Constanţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.