Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, referitor la demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituţională, constituită din MAE şi instituţiile competente, în rezolvarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, că acesta a fost eliberat şi se află, la acest moment, în siguranţă, pe teritoriul României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Salut reîntoarcerea în România a cetăţeanului român răpit în Burkina Faso. Acest lucru a fost posibil prin efortul constant al tuturor instituţiilor româneşti
CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis: Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! / Şeful statului a mulţumit şi partenerilor externi care au sprijinit autorităţile române în acest demers dificil

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul de presă, că rezultatul acţiunii finalizate astăzi prin aducerea în ţară a cetăţeanului român Iulian Gherguţ este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetăţeanului român, pe toate palierele şi canalele politico- diplomatice.

„Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri, în numele autorităţilor române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităţilor marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluţionării acestui caz extrem de complicat”, mai indică sursa citată.

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş. 

GHERGUŢ, UNUL DINTRE ULTIMII OSTATICI DIN SAHEL

Iulian Gherguţ avea 39 de ani când a fost răpit de persoane înarmate neidentificate la mina de mangan Tambao unde lucra în domeniul securităţii. Mina se afla în apropiere de graniţa cu Mali. 

Grupul militant islamist Al-Mourabitoun, având legături cu al-Qaida, a revendicat ulterior răpirea, iar un purtător de cuvânt al grupului a declarat că a oferit condiţii României pentru eliberarea lui.

Potrivit familiei, Ministerul de Externe de la Bucureşti a confirmat că Gherguţ era în viaţă în luna iunie a acestui an.

Iulian Gherguţ este probabil unul dintre ultimii ostatici occidentali rămaşi în regiunea Sahel din Africa, o regiune tulbure. În luna mai, chirurgul australian Kenneth Elliott, în vârstă de 88 de ani, a fost eliberat după mai bine de şapte ani de captivitate. Elliott şi soţia sa fuseseră răpiţi de jihadişti având legături cu al-Qaida în Burkina Faso, în ianuarie 2016. Soţia medicului a fost eliberată trei săptămâni mai târziu.

De asemenea, jurnalistul francez Olivier Dubois şi lucrătorul umanitar american Jeffery Woodke, răpiţi în 2021 şi, respectiv, 2016, fuseseră eliberaţi în martie.

Regiunea Sahel din Africa de Vest, unde Gherguţ a fost răpit, a fost zguduită recent de o lovitură de stat militară în Niger, la sfârşitul lunii iulie, după ce, începând din 2020, au avut loc astfel de acţiuni militare şi în Mali, Burkina Faso şi Ciad, ţări învecinate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.