Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România a avut, în ultima săptămână, cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la debutul pandemiei COVID-19, cifrele fiind "extrem de îngrijorătoare". "Măsurile sunt inevitabile. Cu cât sunt introduse mai repede şi sunt respectate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou", a adăugat el. Iohannis a menţionat că autorităţile vor acţiona local şi regional. "Nu e nevoie să închidem toată ţara", a spus şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România a cunoscut în ultima săptămâna cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la debutul pandemiei COVID-19. Cifre extrem de îngrijorătoare. Trei indicatori care corelaţi trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toţii responsabilitatea să ţinem cont. Tendinţa actuală este una de creştere accelerată a ratei infectărilor care duce la o ocupare a spitalelor", a afiramt Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a spus că trebuie luate măsuri.

"Măsurile sunt inevitabile. Cu cât sunt introduse mai repede şi sunt respectate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că situaţia e complicată nu doar în România, ci şi în restul statelor europene.

"Transmit un mesaj special de recunoştinţă şi mulţumire tuturor medicilor şi personalului medical din România pentru profesionalismul şi dedicarea dovedite de-a lungul unei perioade extrem de dificile. Aceşti oameni merită respectul şi admiraţia noastră fiindcă sunt permanent în linia întâi, în lupta cu virusul", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat însă că în această luptă toată lumea are o responsabilitate.

"Vreau să îi asigur pe medici, asistenţii medicali, managerii de spitale, cei din direcţiile de sănătate publică că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize. E o luptă nu doar a sistemului medical, e o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Am spus-o în nenumărate rânduri – oricât ne-am dori, situaţia epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o inainte de izbucnirea pandemiei şi cu cât creşte numărul de cazuri cu atât ne îndepărtăm tot mai mult de acest punct aşteptat. Vreţi să mergem pe un drum de supraaglomerare a spitalelor? Sau alegem să avem şi viaţă socială, locuri de muncă economie viabilă. Putem avea aceste lucruri respectând regulile – purtatul măştii, distanţa socială, igiena mâinilor, evitarea aglomeraţiilor, munca la domiciliu acolo unde e posibil sunt lucruri care stau în puterea noastră", a detaliat el.

Iohannis a îndemnat la solidaritate: "Toţi cei răpuşi de această boală au lăsat un gol imens în vieţile celor dragi. Haideţi să dăm dovadă de solidaritate şi să depăşim împreună cu bine aceste momente dificile".

El a fost întrebat de ce nu creşte capacitatea de testare pentru COVID-19.

"Planul este de a creşte numărul de testări şi numărul de testări creşte de la o săptămâna la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000. Nu doar aparatele cu care se testează sunt, poate, încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi achiziţionat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani şi ani şi avem oameni care vor să se specializeze, însă nu trebuie să ne aşteptăm la minuni. Dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi. De aceea aveţi grijă de voi şi cei dragi. Respectaţi măsurile", a explicat Klaus Iohannis.
 
De asemenea, întrebat ce se va întâmpla dacă nu apar rezultatele aşteptate de specialişti în două săptămâni, Iohannis a declarat: "Strategia e destul de clară. Vom reacţiona şi autorităţile vor acţiona local şi regional. Nu e nevoie să închidem toată ţara. De aceea s-a introdus de către experţi acea scală care ne spune dacă e cazul să se ia anumite măsuri sau nu. Aţi văzut cu măsurile luate în Bucureşti şi în altă parte, de fiecare dată se ţine cont de o evaluare. Aşa se va continua. Avem situaţii foarte diferite în diferite localităţi în România. Sunt oraşe unde numărul de infectări e foarte mare, însă sunt oraşe şi comune unde aproape că nu există bolnavi şi atunci e foarte bine să se reacţioneze local, ţintit".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.