Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ. Preşedintele a explicat că inclusiv elevii din Bucureşti vor merge efectiv la cursuri şi aşa se va întîmpla în cea mai mare parte a localităţilor, dar că situaţia va fi evaluată periodic. Iohannis a mai anunţat că este în discuţie un scenariu similar celui din starea de urgenţă, prin care părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, dacă se închid şcolile. El a mai explicat ce se va întâmpla dacă situaţia generală se agravează din punct de vedere epidemiologic, dar şi cum va fi fi rezolvată situaţia în comunităţile în care nu există acces la internet. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri seară, că, în condiţiile unui scenariu verde, prezenţa elevilor la şcoală este obligatorie. ”Atâta timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală”, spune Anisie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Anisie spune că prezenţa la cursuri este obligatorie, în scenariul verde: Atâta timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală

UPDATE - Klaus Iohannis: Se lucrează foarte intens la nivel de guvern pentru a îmbunătăţii accesul la internet, iar acolo unde nu se poate, vor fi găsite soluţii – de exemplu învăţământul prin TVE evident că e mult de lucru până când predarea online devine foarte performantă

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că se asigură dreptul la educaţie al copiilor, dar suntem în plină pandemie.

”Nu facem aceste chesituni pentru că vrem să experimentăm cu elevii noştri. E evident că e mult de lucru până când predarea online devine foarte performantă, dar sunt convins că există resurse şi această predare online va deveni performantă”, a declarat el.

Iohannis a fost întrebat şi ce se întâmplă cu cei care nu au acces la internet, răsounzând că ”se lucrează foarte intens la nivel de guvern pentru a îmbunătăţi accesul la internet şi prin dotarea cu tablete, dar şi prin extinderea reţelelor pentru conexiunea la internet, iar acolo unde nu se poate, vor fi găsite soluţii – de exemplu învăţământul prin TV”.

UPDATE - Iohannis, întrebat ce se va întâmpla dacă nu ajung tabletele la toţi copiii şi ce vor face copiii care nu vor şti să le utilizeze

”Guvernul, şi în special Ministerul Educaţiei, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni şi sunt convins că acestea se vor rezolva”, a declarat preşedintele Iohannis referitor la tablete.
La întrebarea ”Ce se intamplă dacă sunt cazuri copii care nu stiu să folosească tabletele?”, replica şefului statului a fost: ”Din câte am observat, generaţia tânără foloseşte cu foarte multă îndemânare aceste instrumente noi şi, acolo unde nu există această pricepere, sunt convins că profesorii îi vor învăţa pe copii”.

UPDATE -  Iohannis: Dacă va fi foarte rău, evident vom amâna începerea şcolii, dar numai dacă specialiştii ne spun ”Acum se poate, acum nu se mai poate”. E o decizie care se va lua foarte aproape de data începerii şcolii. 

”Învăţământul online nu e acelaşi lucru cu cel în clasă, dar pentru o perioadă limitată de timp poate să ţină loc de învăţământ în clasă. Să nu ne imaginăm că aceste zone verzi, galbene, roşii sunt pentru întreg anul şcolar. Dar pentru a nu pierde firul şi a nu pierde materia, online-ul, careva fi pregătit mult mai bine decât a fost pregătit pentru starea de urgenţă, va ţine loc învăţământului în clasă”, a declarat Iohannis.
Întrebat dacă autorităţile au un plan stabilit pentru creşterea numărului de  infectări cu noul coronavirus, preşedintele a răspuns: ”Evident că ne preocupă această chestiune. Din păcate, ştim foarte bine ce s-a întâmplat. În parlament PSD a tras de timp şi s-a creat un vid legislativ pe legea carantinei, au fost săptămâni în care mii de oameni bolnavi s-au dus acasă şi boala s-a răspândit. Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm acum un scenariu în care nu va fi mai rău considerabil şi şcoala să înceapă pe 14 septembrie. Dacă va fi foarte rău, evident vom amâna începerea şcolii, dar numai dacă specialiştii ne spun ”Acum se poate, acum nu se mai poate”. E o decizie care se va lua foarte aproape de data începerii şcolii. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este – şcoala începe pe 14 septembrie”.

UPDATE - Klaus Iohannis: Este în discuţie un scenariu similar pe care l-am avut în starea de urgenţă, când părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, dacă se închid şcolile

Întrebat, în scenariul în care se închid şcolile, ce ce se întîmplă cu părinţii care merg la serviciu, Iohannis a declarat: ”Este în discuţie un scenariu similar pe care l-am avut în starea de urgenţă, când părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă. I-am rugat azi într-un grup interministerial să lucreze la un scenariu pentru a putea proteja copiii şi pentru a veni în sprijinul părinţilor”.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează.  Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.
 
El a explicat că aceste trei scenarii sunt :
- Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
- Scenariul galben -  între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
- Sscenariul trei, cel roşu -  unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.
”Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”, a explicat preşedintele.
Conform lui Iohannis, se ţine cont de situaţia concretă din localitate, chiar şi din şcoală, şi în funcţie de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate şcolară în parte.

”Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă se află scenariul roşu, unde mai mult de trei persoane pe zi în medie înseamnă scenariul de avarie când nu se face şcoală fizic, ci se face şcoală online”, a precizat Iohannis.
Conform lui Klaus Iohannis, învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice, învăţământul online e acceptat ca formă de învăţământ.

”Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. MS lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare. Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor vor merge efectiv la şcoală. Învăţământul online vine să completeze învăţământul acolo unde nu se pot ţine cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar”, a subliniat preşedintele.
 
Iohannis Bucureştiul se încadrează în scenariul verde
 
Iohannis a precizat că Bucureştiuil se încadrează în scenariul verde fiindcă şi dacă e un număr mai mare relativ de cazuri, la o populaţie mai mare, după acest criteriu acceptat de OMS, Bucureştiul intră în categoria verde.

”Majoritatea localităţilor din România intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta în care vorbim, sunt câteva sute de localităţi care intră în scenariul galben şi sunt numai 50 de localităţi, astăzi, care se încadrează în scenariul roşu. Într-o localitate dacă numărul de cazuri creşte, atunci şcoala se închide pentru acea localitate, cartier, nu se face o închidere per ansamblu. E vorba de cazuri noi din media pe ultimele 14 zile pe media de locuitori”, a subliniat preşedintele Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.