Guvernul alocă, în şedinţa de luni, bani primăriilor pentru combaterea efectelor crizei energetice. În acest sens a fost adoptată o OUG care permite alocarea de bani suplimentar pentru lunile ianuarie i februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (...) care vine să propună o nouă măsură de sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale pentru a depăşi dificultăţile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă 2021-2022. Este vorba despre faptul că, în complementar faţă de sistemul de compensare care există şi care se desfăşoară, tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, se creează o nouă formă de sprijin pentru unităţile administrativ teritoriale înscrise în acest program de subvenţionare”, a transmis, luni, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern.  

Potrivit acestuia, pe lângă subvenţionarea a 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie a gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor, se mai acordă încă o sumă egală cu maxim dublul sumei necesare compensării.  

”Înainte de această Ordonanţă de urgenţă am plătit pentru 16 primării 61 de milioane de lei pentru compensarea acelor 50% din diferenţa de preţ şi săptămâna aceasta preconizăm, miercuri joi cel târziu, să plătim încă 32 de milioane. Sistemul se desfăşoară pe baza facturilor prezentate de către primării şi a asumării de către autorităţile locale a sumei care necesită acea compensare de 50%. Pe acest mecanism există posibilitatea ca, pe ianuarie şi februarie, să acordăm şi sume în plus pentru UAT-uri pentru a depăşi aceste dificultăţi. Foarte important este că Ministerul va analiza în fiecare lună periodic bugetul aflat la dispoziţie. Avem 400 de milioane de lei în bugetul ministerului din care pentru această nouă măsură preconizăm 170 de milioane de lei”, a mai afirmat ministrul.  

Acesta a explicat c situaţia va fi analizată periodic. ÎN primul rând se va plăti acea compensare de 50% şi apoi se pot aloca bani suplimentar.  

Cseke Attila a explicat că, de exemplu, pentru municipiul Arad suma necesară compensării pentru ianuarie este de 6,19 milioane. Prin noul mecanism se vor mai putea aloca aceluiaşi oraş încă 12, 38 milioane lei.  

Acelaşi sustem este valabil pentru Focşani, Bucureşti, Constanţa şi orie alt oraş înscris în program.  

”Ceea ce credem noi că este important din această nouă formă de sprijin guvernamental este aceea că această formă de dublare a subvenţiei pentru lunile ianuarie şi februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetăţenilor. Ei sunt beneficiarii acestor măsuri”, a mai explicat ministrul.  

Cseke Attila a precizat, de asemenea, că primarii au posibilitatea, odată cu această nouă OUG, să folosească pentru încălzire eventualul excedent bugetar pe care îl au la capitolul Cheltuieli de funcţionare.  

 ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Un punct important pe ordinea de zi este sprijinul pe are îl acordăm comunităţilor locale pentru reducerea efectelor crizei energetice”, a anunţat, luni, în debutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă.  

Acesta anunţă că s-au identificat soluţii la nivelul Ministerului Dezvoltării, Ministerului Energiei, Ministerului Finanţelor.  

„Vă mulţumesc, de asemenea, pentru tot ceea ce aţi reuşit să identificaţi până în acest moment”, le-a transmis şeful Executivului miniştrilor.  

Deocamdată, Executivul nu a precizat care este suma alocată şi către ce primării merge. 

Primarii din mai multe localităţi au transmis imposibilitatea de a asigura subvenţia pentru energia termică, în multe zone furnizarea căldurii şi a apei calde stând sub semnul întrebării.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.