Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea, de către România, a unor doze de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, Executivul a aprobat acordarea, ca ajutor umanitar, a peste 100.000 de doze de vaccin către Ucraina şi circa 50.000 către Serbia, fiind vorba despre vaccin Astra Zeneca. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că s-a aprobat acordarea unor servicii medicale necesare pentru administrarea a 30 de doze de vaccin Johnson&Johnson, pentru ambasada Republicii Argentina din Bucureşti, în vederea vaccinării a 30 de sportivi din echipa de rugby a Argentinei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a adoptat în şedinţa de astăzi, 16 iunie a.c., Hotărârea Guvernului privind acordarea unor ajutoare umanitare din rezerva Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, pentru Ucraina şi Republica Serbia, precum şi acordarea unor servicii medicale, în conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii", a transmis MS.

Prin acest act normativ se aprobă acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, respectiv pentru Republica Serbia în vederea gestionării epidemiei de COVID-19. Ajutorul umanitar pentru Ucraina constă în acordarea a 100.800 de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar pentru Republica Serbia în acordarea a 50.400 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca.

Conform sursei citate, asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, iar DSU, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

"Totodată, a fost aprobată acordarea unor servicii medicale necesare pentru administrarea unui număr de 30 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania Johnson&Johnson, pentru ambasada Republicii Argentina din Bucureşti în vederea vaccinării a 30 de sportivi din echipa de rugby a Argentinei", a precizat ministerul.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Monica Altamer a anunţat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-COVID-19.

"Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID-19, la fel ca şi celelalte state, România poate revinde sau poate dona doze de vaccin. Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze şi se abilitează Ministerul Sănătăţii pentru a încheia, în numele statului român, contracte cu alte state", a afirmat secretatul de stat în MS.

Sumele rezultate din revânzare constituie venituri la bugetul de stat.

"De asemenea, s-a aprobat astăzi o hotărâre de Guvern referitoare la acordarea unui ajutor umanitar - doze de vaccin anti-COVID-19 - pentru Ucraina şi Serbia. Vorbim de 100.800 doze pentru Ucraina şi 50.400 doze pentru Serbia", a precizat Althamer.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.