Executivul a adoptat joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă. Potrivit documentului, este avută în vedere extinderea acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „În şedinţa de Guvern de astăzi (joi – n.r.) am aprobat o ordonanţă de urgenţă de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti de la 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi a altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe. Indemnizaţia se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat, pe perioada stării de urgenţă şi/sau alertă, de indemnizaţia pentru întreruperea activităţii prevăzută de articolul 15, alineatul 4 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 ca şi în cazul profesioniştilor definiţi de Codul civil. Indemnizaţia pentru artişti se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, potrivit procedurii aprobată prin hotărârea Guvernului nr. 719/2020. Este o cerinţă, în special din mediul cultural, de a extinde plata acestor indemnizaţii şi astăzi am făcut acest lucru”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului. 

El a adăugat că „acest lucru se extinde până la sfârşitul stării de alertă, trei luni după aceea”.

Întrebat cât va primi net un beneficiar al acestei indemnizaţii, premierul a răspuns: „Asta depinde de fiecare. Nu am datele în acest moment”.

La precizarea presei că ar fi vorba de 1.300 lei net, Cîţu a replicat: „Poate este un calcul foarte bun. Nu am calculele acestea la mine în acest moment pentru fiecare în parte”.

Chestionat despre faptul că cei din industria artistică spun că ar fi 30.000 de potenţiali beneficiari, nu doar 5.500 câţi apar în nota de fundamentare a OUG, şeful Executivului a spus: „Toţi cei care se încadrează în actul normativ vor beneficia. Mai e un lucru care trebuia menţionat. Pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept se reglementează actualizarea nivelului câştigului salarial brut la valoarea prevăzută de legea 16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021. Deci se şi actualizează salariul mediu brut. Toate persoanele care îndeplinesc criteriile se vor califica. Că sunt 5.000, că sunt 30.000, câte vor fi se vor califica”.

ŞTIREA INIŢIALĂ Proiectul de OUG complet poate fi accesat AICI.

„În cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor realizate, determinată de situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilită potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), beneficiază, la cerere, în baza declaraţiei pe propria răspundere, de o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare”, arată proiectul de act normativ. 

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG „şi aceste categorii de profesionişti vor putea beneficia de o formă de sprijin în condiţiile reluării activităţilor din domeniile de activitate respective, însă cu limitările prevăzute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfăşurare a acestora”.
 
Totodată, pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept este reglementată actualizarea nivelului câştigului salarial mediu brut la valoarea prevăzută de Legea nr.16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, astfel că, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, vor beneficia de o indemnizaţie de 2.233 lei, faţă de cea anterioară de 2.253 lei”.
 
Un alt proiect de hotărârea pe ordinea de zi a şedinţei Executivului este cel care prevede acordarea unor ajutoare de urgenţă  în sumă totală de 1.381.600 lei pentru sprijinirea unui număr total de 341 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundaţii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate a acestora.
 
Guvernul va mai aproba, printr-o altă hotărâre,  programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 10 iunie 2021.
 
De asemenea, va fi suplimentat şi bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin trei proiecte de hotărâre ale Guvernului. 
 
Prin urmare, Federaţia Română de Atletism va primi, prin bugetul MInisterului Tineretului şi Sportului, suma de 2.930.000 lei pentru organizarea Campionatului European pe Echipe Liga 1 seniori.
 
Totodată, Federaţia Română de Tenis de Masă va primi 2.650.000 lei penntru a organiza Turneul Final al Campionatului European de Tenis de Masă, Seniori Feminin şi Masculin 2021.
 
În plus, în vederea desfăşurării unei grupe a Turneului Final al Campionatului European de Volei Seniori Feminin 2021, MTS va da Federaţiei Române de Volei suma de 4.795.000 lei ca să achite costurilor aferente în vederea realizării acestui proiect.
 
Guvernul mai are în dezbatere şi spre aprobare propunerea de politică publică în domeniul e-guvernării.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.