Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat, referitor la cazul soţilor Furdui ai căror copii au fost preluaţi, în primăvara anului 2021, de serviciile sociale din Germania, în urma unor acuzaţii de abuz, că ultimul dintre cei şapte copii ai familiei, fetiţa în vârstă de trei ani, va reveni şi ea acasă. Ministerul Afacerilor Externe a precizat, referitor la acest caz, că judecătoria Walsrode, landul Saxonia, a dispus vineri revocarea măsurii de protecţie şi în cazul ultimului dintre cei şapte minori pentru care autorităţile germane au dispus o măsură de protecţie. Informaţia referitoare la decizia instanţei a fost comunicată de către mama minorilor în cadrul unei convorbiri telefonice cu reprezentanţii Ambasadei României la Berlin, a adăugat MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - MAE aminteşte, în context, că, la acest moment, cinci din cei şapte minori au revenit în familie, fratele cel mare se află în România în familia extinsă, iar fiica cea mică urmează să fie preluată de părinţi cel târziu în data de 11 februarie 2023, mai arată comunicatul de presă al instituţiei.

Totodată, MAE reaminteşte că Ambasada României la Berlin are în atenţie acest caz încă din data de 29 aprilie 2021, când misiunea diplomatică s-a autosesizat, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la situaţia minorilor români.

Astfel, încă de la data semnalării situaţiei, Ambasada României la Berlin a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri oficiale pe lângă autorităţile germane competente şi a contactat familia cetăţenilor români minori, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare şi oferirii de sprijin consular, conform competenţelor legale. De asemenea, Ambasada României la Berlin a eliberat minorilor acte de stare civilă şi documente de călătorie româneşti.

Totodată, MAE precizează că, pentru a veni în sprijinul familiei, s-au efectuat multiple demersuri, pe mai multe paliere, atât la nivel guvernamental, în strânsă cooperare cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cât şi la nivel parlamentar. Reprezentanţi ai Parlamentului României au efectuat demersuri în sprijinul familiei, la nivelul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, prin vizite şi intâlniri cu autorităţi relevante din Republica Federală Germania.

MAE mai precizează că reprezentanţii Ambasadei României la Berlin au menţinut un dialog constant cu privire la acest caz atât cu autorităţile federale (inclusiv Ministerul Federal de Externe german), cât şi cu autorităţile competente locale, precum şi cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalitaţii de Şanse, prin ANPDCA, în vederea sprijinirii familiei şi a monitorizat permanent evoluţia cazului. De asemenea, MAE a solicitat autorităţilor germane întreprinderea măsurilor corespunzătoare, conform competenţelor legale, şi a pus la dispoziţia autorităţilor locale anchetele sociale efectuate în scopul sprijinirii repatrierii minorilor şi reintegrării acestora în familia extinsă din România.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Berlin au acordat o prioritate deosebită acestui caz, fiind în dialog continuu cu familia minorilor, cu autorităţile germane competente şi Ministerul Familiei şi a sprijinit în mod repetat demersurile familiei minorilor, inclusiv prin mijloacele de intervenţie posibile în baza legislaţiei germane şi a dreptului internaţional în materie, având în vedere interesul superior al copiilor, conform sursei citate.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Veşti extraordinare din Germania! Mă bucură deznodământul fericit al unui caz complicat şi dureros, cel al soţilor Furdui, ai căror copii fuseseră preluaţi, în primăvara lui 2021, de serviciile sociale din Germania, în urma unor acuzaţii de abuz. Ultimul dintre cei şapte copii ai familiei, fetiţa de trei ani, va reveni şi ea acasă, în orele următoare, după ce anul trecut am reuşit să-i aducem în familie şi pe ceilalţi fraţi ai ei, în urma deciziilor instanţelor din Germania. Am urmărit constant acest caz, pentru că m-a impresionat drama acestor copii şi a părinţilor lor. Este o poveste care a provocat o emoţie uriaşă în rândul opiniei publice, încă de la început. Chiar de când am preluat mandatul de ministru am primit sute de mesaje, din partea cetăţenilor români, impresionaţi de situaţia acestor copii, mesaje prin care eram rugaţi să facem ceva să convingem justiţia din Germania că locul acelor copii este în familie. Alături de colegii mei de la ANPDCA, am făcut tot ce ne-a stat în puteri şi tot ce ne-a permis legea pentru a furniza autorităţilor germane toate documentele şi garanţiile de care a fost nevoie pentru ca aceşti copii să poată creşte în familie”, a scris Gabriela Firea, sâmbătă pe Facebook. 
 
Ea a mai spus că acest caz a intrat în atenţia autorităţilor române în Aprilie 2021, când cei şapte copii ai familiei de români, stabiliţi în Germania, au fost preluaţi de autorităţile germane, în urma unor suspiciuni de abuz fizic şi psihic la adresa părinţilor.
 
„Totul, după ce fiul cel mare, adolescent, povestise consilierului şcolar că are o relaţie proastă cu părinţii săi. ANPDCA a cerut, în regim de urgenţă, imediat ce Ministerul Afacerilor Externe a semnalat cazul, identificarea membrilor familiei extinse a copiilor, din România, ca opţiune mai potrivită pentru cei şapte fraţi, faţă de soluţia găsită de serviciile sociale germane: cea a separării copiilor şi plasării acestora în familii diferite”, a mai explicat Firea.
 
Ministrul PSD a mai precizat că evaluările făcute de DGASPC au arătat că „în România există membri ai familiei extinse care pot şi vor să-şi asume creşterea şi îngrijirea celor şapte fraţi”.
 
„Toate documentele elaborate de autorităţile române au fost transmise autorităţilor germane, împreună cu propunerea de aducere în ţară a copiilor. Ţin să mulţumesc în mod deosebit Ministerului Afacerilor Externe pentru întreg sprijinul acordat, prin misiunile diplomatice. Reprezentanţii Ambasadei României în Germania au menţinut permanent legătura atât cu familia de cetăţeni români şi cu avocatul acesteia, cât şi cu autorităţile germane şi serviciile sociale. De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, s-a aflat în contact direct cu MAE şi a primit informări constante despre evoluţia acestui caz”, a completat Gabriela Firea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.