Fetiţa de 5 ani internată la începutul lunii aprilie în spital cu hepatită cu cauză necunoscută urmează să fie supusă sâmbătă, unui transplant hepatic, la Spitalul Fundeni, din Capitală. Ea va primi o porţiune din ficatul unui tânăr de 17 ani care a intrat în moarte cerebrală. Medicii au stabilit şi cauza hepatitei, care este boala Wilson, tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Starea copilului este gravă, dar stabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - "În cursul zilei de azi fetiţa în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic. Fetiţa este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienţilor cu insuficienţă hepatică, având şi alte comorbidităţi. În timpul transportului cu ambulanţa a fost însoţită de un medic specialist ATI de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Între timp a fost stabilită şi cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism", anunţă medicii.
Acumulările de cupru determină insuficienţă hepatică şi leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opţiunea terapeutică.
În acest moment este internată în secţia de terapie intensiva de la Institutul Clinic Fundeni.
În cursul zilei de sâmbătă, o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” şi de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul, având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Fetita de 5 ani va face sâmbătă  operatia de transplant hepatic, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni.
Portţunea de ficat pe care o va primi provine de la un tânăr de 17 ani care a intrat in moarte cerebrală. Operaţia este programată după orele 14 si va fi făcută de o echipă mixtă de la Spitalul Fundeni si de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală.
Fetiţa a fost transferată vineri de la spitalul "Grigore Alexandrescu".
Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant a explicat pntru News.ro care sunt paşii care vor fi urmaţi odată ce fetiţa în vârstă de 5 ani va ajunge la Centrul de Transplant Hepatic, la Spitalul Clinic Fundeni din Capitală. 
“Pacienta va fi transferată la IC Fundeni in vederea stabilirii indicatiei de transplant hepatic si evaluării pretransplant ficat. Dacă se va lua decizia transplantării, intervenţia va fi realizată în cadrul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, de către o echipă multidisciplinară formată din specialişti de la I C Fundeni şi de la Spitalul Grigore Alexandrescu”,a declarat pentru News.ro directorul ANT, Dr. Radu Zamfir.  
 
Fetiţa a fost internată în data de 4 aprilie la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală. Medicii nu au detectat atunci în cazul ei nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negative. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nici nu a avut legătură epidemiologcă cu alt caz raportat către OMS Europa. Copilul a ajuns la spital cu insuficienţă hepatică, transaminaze crecute şi icter la un copil la care nu există marker de infecţie virală hepatică, aşa cum au anunţat responsabilii din Ministerul Sănătăţii în data de 25 aprilie.
Ulterior, în urma investigaţiilor de specialitate, medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu nu au detectat în cazul fetiţei prezenţa adenovirusului, ci doar a anticorpilor SARS-CoV-2.
Prof. Dr. Vlad Braşoveanu de la Spitalul Clinic Fundeni a explicat pentru News.ro că nu este exclusă posibilitatea ca fetiţa să sufere de boala Wilson, o afecţiune care presupune un deficit enzimatic, process care duce la acumularea cuprului în sistemul nervos central. La Spitalul Clinic Fundeni însă echipa medicală, în urma analizelor de specialitate, va stabili concret diagnosticul şi va decide dacă se va impune sau nu o operaţie de transplant hepatic.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.