Consiliul Naţional al Elevilor transmite, vineri, o scrisoare deschisă primului ministru Nicolae Ciucă, informându-l că vocea elevilor care anul acesta trebuie să susţină examenele naţionale ”arată nelinişte” şi solicitându-i ”soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză”. ”Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs. De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua”, îi scriu premierului reprezentanţii elevilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a răspuns, vineri, elevilor la scrisoarea deschisă pe care i-au adresat-o.

Premierul împărtăşeşte temerile elevilor, dar afirmă că se fac eforturi pentru a nu se ajunge la blocarea examenelor.

”Coaliţia legislativă şi guvernamentală, Guvernul României şi toate instituţiile cu atribuţii în domeniul salarizării şi al educaţiei înţeleg importanţa procesului educaţional, pentru susţinerea şi finanţarea căruia continuăm să mărim resursele financiare necesare”, a răspuns Ciucă.

Acesta a făcut referire la dialogul cu liderii sindicali din educaţie, pe care l-a avut încă de la preluarea mandatului, reuşind, ”progrese importante atât în majorarea veniturilor dascălilor, precum şi în creşterea finanţărilor necesare Educaţiei”.  

”Cele 8 miliarde de lei adăugaţi la bugetele sistemului de învăţământ şi cele 3,6 miliarde de euro - fonduri din PNRR pentru modernizarea şi reconstruirea infrastructurii şcolare generează deja schimbări semnificative în bine. Am deplină încredere că toate aceste investiţii se vor regăsi în creşterea calităţii actului de învăţământ”, a mai transmis Ciucă.

”Momentul ales de liderii sindicatelor din învăţământ şi declanşarea grevei ne determină, la nivelul Executivului şi al coaliţiei legislative şi guvernamentale, să împărtăşim preocupările voastre, ale elevilor, dar şi ale părinţilor, privind acest blocaj. Cei mai afectaţi sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a şi cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde şi de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia, educaţia este un pilon de bază al funcţionării unei societăţi şi este  prioritatea numărul 1 a programului de guvernare.

”Apreciez şi, totodată, mă bucură susţinerea voastră faţă de cadrele didactice care vă formează la clasă. Acest lucru îmi confirmă, încă o dată, că dascălii din România se bucură de respectul vostru. La rândul nostru, la nivelul Guvernului României, dorim să întărim respectul şi aprecierea faţă de munca pe care o depune, zilnic, fiecare cadru didactic din ţară. De aceea, aşa cum am mai menţionat, atât eu, în numele Guvernului pe care îl conduc, cât şi colegii mei din aparatul executiv, dar şi cei din Coaliţie, ne vom asigura că munca unui cadru didactic va fi apreciată din toate punctele de vedere, inclusiv financiar”, a mai transmis premierul.

Acesta afirmă că se va face ”tot posibilul ca fiecare cadru didactic din ţară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată”.

”În ceea ce priveşte îngrijorarea privind susţinerea examenelor de către elevii din anii terminali, înţelegem impactul unor eventuale întârzieri şi facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc. Orice revendicare nu poate şi nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar al elevilor şi aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înţeleagă şi la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, raţiune şi consecvenţă în decizii. De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acţiunile de protest, pentru a derula activităţile esenţiale de final de an şcolar. Sunt convins că nici domniile lor nu îşi doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate şi elevii pe care i-au îndrumat atâţia ani vor avea parcursul educaţional blocat”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia, ”viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depăşim de îndată acest moment şi să oferim copiilor accesul neîngrădit la educaţie”.

 
ŞTIRE INIŢIALĂ: În scrisoarea deschisă transmisă, vineri, şefului Executivului, Consiliul Elevilor cataloghează actualele circumstanţe drept ”un capitol trist al educaţiei din România”.
 
Forul reprezentativ atrage atenţia asupra situaţiei elevilor care anul acesta ar trebui să susţină examenele naţionale.
 
”Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate. «Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?»; «Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?»; «Se va îngheţa anul şcolar?» - sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe aceşti elevi de la declanşarea grevei. Soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”; se arată în scrisoarea deschisă a Consiliului Elevilor.
 
Forul reprezentativ al elevilor consideră că actuala situaţie este una ”de haos, de incertitudine”, arătând că, ”fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă”.
 
Elevii sunt de părere că, şi dacă profesorii ar reveni în clase, protestul lor nu ar putea fi considerat încheiat. Consiliul Elevilor îşi afirmă susţinerea faţă de profesori.
 
”Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs. De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie. Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, se mai arată în scrisoarea adresată premierului.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.