Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, sâmbătă, trimiterea de forţe în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Două aeronave cu 15 militari decolează din Baza 90 Transport Aerian, iar aeronava Spartan va acţiona ”până la 5 zile”. Aeronava C130 Hercules va asigura transportul materialelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Comitetul Naţional pentru  Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi, 7 august 2021, Hotărârea numărul 58 prin care România acordă Macedoniei de Nord sprijin în vederea stingerii incendiilor prin trimiterea a doua aeronave ale MApN, una de stingere incendii şi alta pentru suport logistic”, a transmis, sâmbătă, Guvernul. 

Potrivit deciziei adoptate, aeronava C27J Spartan va executa misiuni de stingere a incendiilor de pădure, pe o durată de până la 5 zile, începând cu data de 07.08.2021, iar aeronava de tip C130 Hercules va asigura transportul materialelor logistice necesare efectuării misiunilor de stingere, cu revenirea în ţară după efectuarea transportului materialelor.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Ca urmare a unei hotărâri emise, în această dimineaţă, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forţelor Aeriene Române decolează astăzi, 7 august, în jurul orei 10.00, din Baza 90 Transport Aerian, cu destinaţia Skopje, Macedonia de Nord, pentru a acţiona în sprijinul forţelor de intervenţie din această ţară, afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile”, a transmis, sâmbătă, Ministerul Apărării.

Aeronavele sunt deservite de aproximativ 15 de militari - piloţi, personal navigant şi personal auxiliar.

”Având în vedere situaţia gravă prin care trec mai multe ţări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de Punct naţional de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilităţii de sprijin a României, iar prin portalul informaţional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecţie civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenţiei forţelor şi mijloacelor oferite de ţara noastră. Pentru aeronavele Forţelor Aeriene Române este a doua misiune internaţională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din ţara noastră  - unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea  în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara.

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

Capacitatea europeană de răspuns în situaţii de urgenţă este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este nucleul operaţional al mecanismului de protecţie civilă: este activ non-stop şi coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.