Premierul Florin Cîţu a declarat că, înaintea şedinţei de Guvern de miercuri, a fost aprobată hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care au fost aprobate cele trei scenarii pentru începerea şcolilor. El a adăugat că regulile privind începerea şcolilor vor fi puse în practică printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei. Autorităţile au făcut publică hotărârea CNSU. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta câte doi elevi în bancă după reluarea cursurilor din 8 februarie, precizând că accentul se va pune pe portul măştii. El a declarat că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată 14 zile. De asemenea, la două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală, este suspendată activitatea în unitatea de învăţământ timp de două săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cîmpeanu: Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măştii/ La două cazuri de elevi cu COVID per clasă se suspendă activitatea în clasă/ La două cazuri de profesori, se suspendă activitatea în şcoală 14 zile

UPDATE - Grupul de Comunicare Strategică a făcut publică Hotărârea numărul 5 privind propunerea reluării activităţilor ce impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, adoptată miercuri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

"Prin această hotărâre sunt propuse scenariile privind activitatea instituţiilor de învăţământ şi este stabilit modul în care autorităţile acţionează în cazul în care incidenţa scade sau creşte şi duce ca o localitate să intre într-un alt scenariu. De asemenea, este adoptată propunerea de elaborare a unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii COVID-19", a transmis GCS.
 
Conform hotărârii, se propune reluarea activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, după următoarele scenarii:
 
a) Scenariul verde – incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari;
 
b) Scenariul galben – incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
 
c) Scenariul roşu – incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi pentru elevii claselor din învăţământul primar.
 
De asemenea, se propune ca, indiferent de scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învăţământul liceal tehnologic, postliceal, profesional şi profesional dual să se desfăşoare cu prezenţa fizică, dar şi ca decizia privind desfăşurarea activităţilor ce presupun prezenţa fizică a studenţilor să se ia de către instituţiile de învăţământ superior.
 
În localităţile aflate în carantină, nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Astăzi, înaintea şedinţei de Guvern, a fost aprobată hotărârea CNSU prin care au fost aprobate cele trei scenarii pentru începerea şcolilor pe care le-am prezentat în spaţiu public. Ele vor fi puse în practică printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat miercuri Florin Cîţu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate. El a precizat că nu am scăpat de pandemie şi că este nevoie să continuăm să fim responsabili, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. 
 
Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce pe băncile şcolilor, iar cei care vor refuza să poarte masca de protecţie, nu vor fi primiţi în colectivitate, a declarat marţi seară ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. În cazul în care vreun profesor va refuza masca de protecţie, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.