Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că un caz de hepatită necunoscută la copii a fost confirmat în România. Potrivit ultimelor date disponibile, cel puţin 169 de cazuri au fost raportate până acum, în 12 ţări. Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat. Ministerul Sănătăţii a precizat că pacientul din România este o ftiţă de 5 ani, internată în spital din 4 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infectţe virala activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este in continuare spitalizat”, a transmis, luni seară, Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată a precizat că fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.  

”Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu exista markeri de infecţie virala hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice si pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, a mai transmis ministerul.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit ultimelor date ale OMS, au fost raportate cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută, în 11 ţări din Regiunea Europeană a OMS şi în statele Unite.   

Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Ţările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franţa (2), România (1) şi Belgia (1). 

”Nu este încă clar dacă a existat o creştere a cazurilor de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar nu sunt detectate. Deşi adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigaţiile sunt în desfăşurare pentru agentul cauzal”, arată OMS, într-un nou comunicat de presă.  

OMS a precizat că pacienţii au vârsta cuprinsă între 1 lună şi 16 ani.  

”Şaptesprezece copii (aproximativ 10%) au necesitat transplant hepatic; a fost raportat cel puţin un deces”, a mai precizat organizaţia.  

Specialiştii au precizat că mulţi dintre pacienţi au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree şi vărsături, precum şi niveluri crescute de enzime hepatice şi icter. 
 

Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, iar viruşii obişnuiţi care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D şi E - nu au fost detectaţi în niciunul dintre aceste cazuri. 

Regatul Unit a semnalat iniţial OMS, la 5 aprilie, zece cazuri grave de hepatită în Scoţia, după care a semnalat 74 de cazuri, trei zile mai târziu.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.