Numărul participanţilor la mitingul organizat la Buzău pentru susţinerea cercetătorului Costel Vânătoru - demis de la conducerea Băncii de Gene pentru legumicultură - a ajuns la 1.000. Cercetătorul nu a fost prezent la manifestaţie. El spune că nu a cerut un astfel de protest, dar le-a mulţumit susţinătorilor. De asemenea, a precizat că cercetătorii nu lucrează pentru partide, nu produc seminţe sau răsaduri pentru partide, ci pentru ţară. Ministerul Agriculturii a transmis, duminică, un comunicat de presă, în care afirmă că schimbarea din funcţie a unui director din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului de credite. Potrivit Ministerului, în România există o Bancă de Gene funcţională, la Suceava, care are peste 18.000 de probe din 430 de specii, iar Banca de la Buzău, înfiinţată în septembrie 2019, ar fi trebuit să aibă până acum o strategie de dezvoltare, care nu a fost realizată de către directorul demis. ”Se aşteaptă de la noul director să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, a transmis Ministerul Agriculturii, care afirmă că va susţine cercetarea agricolă din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministerul Agriculturii, despre demiterea directorului Băncii de Gene de la Buzău: Este atributul exclusiv al ordonatorului de credite/ În România există o sigură Bancă de Gene funcţională, la Suceava; Banca de la Buzău nu este funcţională

 

 
La mitingul de la Buzău la care participă peste 1000 de persoane nu ia parte şi cercetătorul Costel Vânătoru, demis de ministrul Agriculturii, deşi el a lucrat la proiectul privind înfiinţarea acestei instituţii iar prin efoturturile sale s-au aclimatizat şi păstrat circa 10 mii de soiuri  de seminţe de plante. 
 
Costel Vînătoru a precizat duminică faptul că el a cerut să nu se organizeze un astfel de protest, însă le mulţumeşte oamenilor care îl susţin, reiterând ideea că banca de gene este un proiect naţional, nu unul politic.
 
”Sunt preot, abia am iesit de la slujba de duminică. Nu particip pentru că nu am organizat eu protestul. Eu am cerut să nu se organizeze. Nu pot să comentez decizia luată. Le mulţumesc tuturor celor care susţin proiectul, nu e proiectul meu, e un proiect de ţară.  Nu ar trebui ca politicul să se apropie de acest proiect. Noi în cercetare nu lucrăm pentru partide, nu producem seminţe sau răsaduri pentru partide ci pentru ţară. Ne gândim la pâinea cea de toate zilele necesară poporului român. Toate partidele trebuie să susţină acest proiect, e de importanţă ştiinţifică, păstrează seminţele noastre, româneşti, în conditii de siguranţă pe termen mediu şi lung”, a declarat Vânătoru, la Antena 3.
 
Circa 1000 de buzoieni participă duminică la un protest prin care vor să şi arate susţinerea pentru cercetătorul Costel Vânătoru, considerat părintele Băncii de Gene de la Buzău.
 
Protestatarii au pancarte cu mesaje prin care îl susţin pe cercetătorul Costel Vânătoru şi prin care cer să se revină asupra deciziei ministrului Agriculturii de a-l demite.
 
”Banca noastră-i o comoară, nu o condamnaţi să moară!”, ”Ruşine să vă fie”, ”Nu ne otrăviţi copiii”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care le au buzoienii la protestul de susţinere pentru cercetătorul Costel Vânătoru. 
 
În mesajul de deschidere a protestului, primarul Buzăului, Constantin Toma, a atras atenţia că în acest moment doar 5 la sută din legumele şi fructele de pe piaţa românească provin din sămânţă românească iar asta nu face bine sănătăţii poporului. 
 
”Sunt convins ca domnii Iohannis, Orban şi ministrul Agriculturii vor reveni asupra deciziei, pentru că asta nu e o Românie normală. Joi noapte, ca hoţii, l-au demis şi au trimis o un jurist să omoare această idee de salvare a agriculturii romîneşti”, a spus Toma.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.