Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că majorirările salariale în sistemul public, aprobate vineri de Guvern, sunt în jurul sumei de 150 de lei pentru fiecare angajat, precizând că impactul bugetar este de două miliarde de lei. El a precizat că acestă majorare vizează un milion de angajaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri, creşterile salarile în sistemul public.
Marius Budăi a fost întrebat la finalul şedinţei de Guvern ce înseamnă aceste majorări. 
“În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajaţi şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin, iar în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022 mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo. Aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat”, a explicat ministrul Muncii.
El a menţionat că impactul bugetar este în jur de două miliarde de lei. 
“Impactul bugetar este în jur de două miliarde, undeva la 2,1 miliarde de lei. Nu este un impact bugetar suplimentar pentru că se face cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate, este articol separat în ordonanţa de urgenţă. Ştiţi foarte bine că s-au blocat angajările pentru semestrul doi din anul 2022. La început de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem economii şi se pot încadra aceste cheltuieli”, a transmis Marius Budăi.
El a precizat că de aceste majorări beneficiază un milion de angajaţi în sistemul public.

Ulterior, Ministerul Muncii a precizat că Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorări salariale pentru personalul plătit din fonduri publice, având în vedere faptul că, în ultimii doi ani, drepturile salariale ale acestor persoane au fost îngheţate, ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, determinat de criza generată de pandemia de COVID-19, dar şi de criza războiului din Ucraina.

Majorările salariale se acordă începând cu luna august 2022, sub forma unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepţia celui care ocupă funcţii de demnitate publică şi a celui încadrat la nivelul administraţiei publice locale.

Majorările se acordă cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.