Autorităţile din Vrancea rămân în alertă după ce râul Putna a atins niveluri istorice, peste cele din anul 2005, atunci când satul Vadu Roşca a fost inundat şi zile la rând nivelul apei a fost de până la 3 metri. A început montarea panourilor metalice pentru protejarea localităţii Vadu Roşca şi limitarea efectelor produse de inundaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - În Vrancea, apele au început să se retragă încet, după ce Putna a atins niveluri istorice, peste cele din anul 2005, atunci când satul Vadu Roşca a fost inundat şi zile la rând nivelul apei a fost de până la 3 metri. Totuşi, sunt riscuri mari ca satul Vadu Roşca să fie inundat şi, pentru a fi evitată o situaţie similară celei de acum 16 ani, în zona digului de la Vadu Roşca se lucrează la foc continuu, iar apa este scoasă cu motopompe de mare capacitate.

De asemenea, autorităţile au decis la orele prânzului să treacă la montarea unor diguri mobile care să protejeze oamenii de inundaţii masive. Panourile mobile vor fi montate pe o lungime de 2 km. O altă variantă, dacă nici aceasta nu ar fi suficientă, va fi spargerea digului de protecţie.

Conform reprezentanţilor "Apele Române", la această oră se înregistrează depăşiri ale cotelor de inundaţie pe Olt, staţia hidrometrică Hoghiz, din judeţul Braşov, şi a cotelor de atenţie la staţia hidrometrică Micfalău (judeţul Covasna). De asemenea, sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Călmăţui la staţia hidrometrică Ciresu (judeţul Brăila) şi pe râul Racova, la staţia hidrometrică Puşcaş (din judeţul Vaslui).

ŞTIREA INIŢIALĂ - Suprafeţe întinse sunt inundate, iar autorităţile intervin cu mai multe pompe pentru evacuarea apei. Primarul comunei Vulturu, Nicuşor Păcuraru, a afirmat că se intervine cu 5 motopompe pentru a scoate apa din canalele colectoare şi a o arunca în râul Putna, care pare că începe să scadă, fără a putea spune că pericolul a trecut. 

"Tragem cu un număr de cinci pompe apa care s-a colectat, vărsată de râul Putna, a inundat Bilieşti, se îndreaptă acum spre satul Vadu Roşca. Canalele de desecare şi-au făcut treaba, din canalele de desecare scoatem acum cu pompele apa şi o aruncăm în Putna, care pare că a mai scăzut. Pericolul nu a trecut", a explicat el.

Dacă motopompele nu vor face faţă, iar apa va veni din ce în ce mai mare, autorităţile au un plan B. Echipele de la Apele Române Siret, împreună cu autorităţile locale şi cele ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pregătesc montarea unor panouri mobile, pe o lungime de circa 2 km. Această variantă de intervenţie este luată în calcul pentru apărarea localităţii Vadu Roşca, aflată la confluenţa Putnei cu Siretul.

"Avem un plan B, în cazul în care se va vărsa canalul atunci punem panourile, acum nu are sens, sper să facem faţă cu motopompele. Şi mai avem un plan, cu aprobarea Prefecturii şi a preşedintelui CJSU, dacă e cazul să facem o breşă în dig să se ducă în Putna, dar acum nu e vorba de aşa ceva", a mai declarat primarul comunei Vulturu. 

Autorităţile avertizează  populaţia să evite circulaţia în vaduri, dar şi cea cu autovehicule în zonele afectate, precum şi în cele aflate sub coduri hidrologice. De asemenea, oamenilor li se recomandă să evite activităţile sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.