Angajaţii Şantierului Naval Damen Mangalia au protestat, luni, fiind nemulţumiţi de faptul că angajatorul refuză să acorde o creştere salarială corelată cu inflaţia, liderul de sindicat Laurenţiu Gobeajă precizând că propunerea conducerii este o creştere de 100 de lei brut acordată la salariul de bază.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Conducerea Damen a reacţionat în urma protestelor de la Şantierul Naval Mangalia şi a anunţat că va relua discuţiile cu angajaţii în data de 13 ianuarie. 
“Săptămâna trecută şi astăzi, o parte dintre salariaţi s-au adunat pentru a protesta, în apropierea pavilionului administrativ. Protestul a avut loc ca urmare a nemulţumirilor acestora cu privire la cuantumul majorării salariale aplicabile începând cu ianuarie 2023, ajutorul de iarnă aplicabil pentru perioada decembrie 2022 - martie 2023 şi primele de performanţă plătite în decembrie 2022. Administraţia şi echipa de conducere înţeleg pe deplin greutăţile cu care se confruntă salariaţii în această perioadă şi au ales să acorde beneficiile de mai sus, fără acordul Sindicatului, urmând să continue discuţiile cu aceştia, începand cu data de 13.01.2023. Este o perioadă dificilă atât pentru angajaţi, cât şi pentru şantierul naval, care trebuie să fie competitiv într-un mediu economic global foarte dificil şi într-o industrie europeană a construcţiilor navale aflată în dificultate. Haideţi să dăm dovadă de unitate şi să ne respectăm reciproc, astfel încât să putem depăşi această perioadă dificilă”, a transmis conducerea Damen.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurenţiu Gobeajă, a declarat pentru News.ro, că luni a avut loc un nou protest în curtea şantierului, acesta având loc în timpul pauzei de masă.
 
“Protestele s-au derulat pe parcursul mai multor zile, începând de săptămâna trecută, astăzi a fost a cincea zi de protest pe durata pauzei de masă. Salariaţii protestează în faţa pavilionului administrativ, fiind nemulţumiţi de atitudinea angajatorului faţă de sindicat, faţă de ei, privind negocierile colective, faptul că au acordat bonusuri preferenţial doar unui număr limitat de salariaţi fără să informeze nici pe noi, nici pe salariaţi. Nici până la acest moment administraţia nu ne-a dat un răspuns deşi am solicitat în scris acest lucru şi nici nu comunică. Au investit în mai multe televizoare care sunt amplasate în incinta şantierului pe care pun tot felul de poze cu cerul, cu marea, dar fără să comunice nimic”, a afirmat Laurenţiu Gobeajă.
 
El a precizat că o altă nemulţumire este legată de faptul că în perioada următoare vor continua concedierile în cadrul şantierului deşi numărul salariaţilor a ajuns la 1.500.
 
“Salariaţii sunt nemulţumiţi atât de faptul că vor să concedieze în continuare deşi numărul lor a ajuns la 1.500 de salariaţi şi trebuia să crească, aşa cum au declarat la momentul preluării acţiunilor, vor să concedieze în continuare şi recrutează forţă de muncă foşi salariaţi pe care i-au concediat şi actuali salariaţi către Damen Worforce Romania încercând practic să ne reducă ca număr şi să crească numărul salariaţilor subcontractori sau subsidiari unde statul nu deţine acţiune, care să îşi desfăşoară activitatea tot în cadrul acestui şantier. Firma respectivă aparţine 100% Damen, dar desfăşurându-şi activitatea tot în cadrul şantierului practic transferă profitul dintr-o parte în alta, statul rămâne numai cu pierderile. Inclusiv Centrul de Formare din cadrul şantierului este dat sub contract de comodat către Damen Worforce Romania. Aceste lucruri ar trebui să ridice mari semne de întrebare reprezentanţilor statului român, din păcate, până la acest moment nici reprezentanţii statului român, nici din cadrul Ministerului Economiei, cât şi din cadrul acţionariatului de la SN 2 Mai nu ne-au contactat. Intenţionăm să le transmitem o adresă scrisă”, a explicat preşedintele Sindicatului Liber Navalistul.
 
El a menţionat că aceste proteste vor continua în fiecare zi până când vor fi reluate negocierile pentru creşterea salariului.
 
“Vor protesta zi de zi până se vor aşeza la masă, vom avea un dialog, vom primi răspunsuri şi vom relua negocierile. Oferta angajatorului de creştere salarială doar de 100 de lei brut acordată la salariul de bază este insuficientă având în vedere care a fost evoluţia inflaţiei”, a mai declarat Laurenţiu Gobeajă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.