Rectorii universităţilor din Consorţiul ”Universitaria” s-au reunit la Cluj-Napoca şi au discutat despre necesitatea adoptării unor măsuri legate de calitatea învăţământului superior, finanţarea acestuia, restricţiile şi obligaţiile financiare ale universităţilor, necesitatea reevaluării şcolilor doctorale şi a criteriilor de clasificare a universităţilor, importanţa depolitizării totale a conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), precum şi necesitatea modificării sistemului de votare existent la nivelul CNR. Rectorii solicită să fie implicaţi în procesul de pregătire a noii legi a Educaţiei, iar la finalul dezbaterilor a fost adoptată o rezoluţie care prevede propuneri concrete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consorţiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Naţional al Rectorilor este şi aceea de a reprezenta universităţile în relaţia cu factorul politic şi, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-şi îndeplini corect şi eficient această funcţie, conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată (…) prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică”, se arată în rezoluţia adoptată, duminică, potrivit căreia universităţile sunt pregătite să ia în calcul ”formarea unei noi structuri colegiale care să corespundă acestor standarde”.

De asemenea, Consorţiul ”Universitaria” solicită ca rolul şi impactul universităţilor membre în Consiliul Naţional al Rectorilor să fie proporţionale cu locul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, confirmat de performanţa şi prestigiul instituţiei de învăţământ, precum şi de dimensiunea comunităţii academice.

”Întrucât valoarea egală a votului fiecărei universităţi nu reflectă realitatea reprezentativităţii în sistemul de învăţământ superior românesc, este imperios necesar să se identifice soluţii de echivalare a valorii votului fiecărei universităţi cu ponderea reală a universităţii respective în sistemul academic românesc, respectiv dimensiunea instituţiei, impactul internaţional şi activitatea de cercetare”, se mai arată în Rezoluţia Consorţiului.

În acest sens, Consorţiul apreciază că ponderea votului universităţilor în Consiliul Naţional al Rectorilor trebuie să fie stabilită în funcţie de performanţa şi prestigiul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, precum şi de dimensiunea comunităţii academice. Aceasta deoarece ”valoarea egală a votului fiecărei universităţi nu reflectă realitatea reprezentativităţii în sistemul de învăţământ superior românesc”.

Reuniunea Consorţiului Universitaria a readus în prim plan problemele legate de finanţarea universităţilor, participanţii apreciind că realitatea şi ultimele decizii guvernamentale nu răspund aşteptărilor şi nevoilor de dezvoltare ale universităţilor.

”În acest context, solicităm Ministerului de Finanţe ca veniturile proprii ale universităţilor să rămână la dispoziţia acestora fără a fi necesară deblocarea soldurilor de către ministerul de resort”, au transmis reprezentanţii Consorţiului, duminică, la finalul dezbaterilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţilor susţin implicarea activă a Consorţiului ”Universitaria” în comisiile de analiză şi elaborare a modificărilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/ 2011, apreciind că ”orice discuţie referitoare la o nouă lege a educaţiei nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanţilor universităţilor membre ale Consorţiului – universităţile româneşti clasate pe primele poziţii la nivel naţional în ierarhizările internaţionale, în topul preferinţelor angajatorilor şi ale studenţilor”.

În acest context, membrii Consorţiului fac un apel către experţii internaţionali implicaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale în elaborarea diverselor metodologii de evaluare şi clasificare academică să ia în considerare necesitatea integrării mediului academic românesc în cel internaţional, fără a reflecta interese politice conjuncturale. Membrii Consorţiului susţin clasificarea universităţilor din România exclusiv pe baza unei metodologii care să recunoască şi să recompenseze excelenţa academică.

Mai mult,  membrii Consorţiului Universitaria solicită redistibuirea de către  MEN a locurilor bugetate rămase neocupate în urma sesiunii de admitere din iulie, la nivel naţional, către universităţile din Consorţiu, având în vedere că cifrele de şcolarizare ale acestora au fost reduse în urma alocării preliminare din luna aprilie.

În Rezoluţie, rectorii celor cinci universităţi din Consorţiu fac propuneri concrete, punctual, pe domenii: Finanţare, Studenţi, Competitivitate şi Comunicare, relaţii insternaţionale, IDD.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, ale căror conduceri se reunesc periodic pentru a dezbate problemele punctuale ale sistemului universitar românesc, dar şi strategii de dezvoltare.

Rezoluţiile şi propunerile concrete rezultate în urma discuţiilor specialiştilor din universităţi sunt transmise Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a putea constitui un punct de pornire pentru dezbatere şi analiză.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.