Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va fi modernizată cu 21 de milioane de euro, printr-un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pe o perioadă de 25 de ani. În cadrul acestui proiect va fi modernizată infrastructura educaţională, vor fi construite noi spaţii de cazare pentru 300 de studenţi şi vor fi renovate cele existente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Băncii Europene de Investiţii, s-a angajat să susţină programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un împrumut în valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani. Împrumutul este garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice, nucleul planului de investiţii pentru Europa - cunoscut şi ca „Planul Junker” şi este acordat în cadrul programului “Romania Higher Education Programme Loan”.
“Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de predare, cercetare, inovare dar şi a condiţiilor de viaţă ale studenţilor în universităţi din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanţările acordate susţin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătăţirea mediilor de învăţare, creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. Suma totală alocată de BEI prin acest program este de 100 milioane Euro”, a transmis BEI. 
Contractul reprezintă primul sprijin acordat unei universităţi din România, de către Banca Europeană de Investiţii, în cadrul acestui program de susţinere a învăţământului superior, lansat la începutul anului 2020. Planul de investiţii al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în trei clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spaţii pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, precum şi construirea de noi spaţii de cazare pentru 300 de studenţi, alături de renovarea celor existente. 
Investiţiile vor asigura, de asemenea, o clădire nouă destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale precum şi mutarea bibliotecii universităţii şi a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generaţie.
Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca,  Vasile Ţopa, a afirmat că sprijinul BEI este cel mai mare program de investiţii de capital pe care instituţia de învăţământ l-a avut vreodată. 
“Sprijinul BEI acordat universităţii noastre, pentru cel mai mare program de investiţii de capital pe care l-am avut vreodată, va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare şi cercetare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Suntem mândri că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate din ţară care a primit aprobarea BEI de finanţare prin programul de împrumut pentru dezvoltarea instituţiilor de învăţământ superior din România 2021-2025”, a declarat rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Vicepreşedintele BEI responsabil pentru România, Christian Kettel Thomsen, a precizat că această finanţare va consolida şi mai mult excelenţa academică a UTCN. 
“Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a sprijini ambiţiosul proiect de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Finanţarea din partea BEI în valoare de 21 milioane Euro, pe o perioadă de 25 de ani, va consolida şi mai mult excelenţa academică şi ştiinţifică a UTCN, demonstrând modul în care investiţiile vizionare în învăţământul superior pot îmbunătăţi educaţia, cercetarea, inovarea şi eficienţa energetică”, a spus Christian Kettel Thomsen.
Primul sprijin din partea BEI acordat vreodată pentru investiţii la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va fi în beneficiul a mii de studenţi, va îmbunătăţi inovarea şi cercetarea şi va crea sute de locuri de muncă, a mai precizat sursa citată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.