Uniunea TESA anunţă că, în cazul în care discriminarea salarială din sistemul sanitar nu va fi eliminată prin noua lege a salarizării, va declanşa proteste, inclusiv prin încetarea lucrului pe termen nelimitat. Sindicaliştii consideră varianta de salarizare propusă de Ministerul Sănătăţii acceptabilă pentru continuarea negocierilor, dar afirmă că ”promisiunile guvernanţilor de a stabili în noua lege a salarizării sănătatea si educaţia drept domenii prioritare trebuie să se transforme în sfârşit în fapte”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea TESA, organizaţie sindicală reprezentativă pe grup de unităţi la nivel naţional, va declanşa acţiuni de protest care ar putea culmina cu încetarea lucrului pe termen nelimitat, în cazul în care discriminarea salarială, care trenează de 6 ani în sistemul sanitar, nu va fi eliminată complet prin noua lege a salarizării”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de organizaţia sindicală.

Totodată, Uniunea TESA afirmă că se va solidariza cu acţiunile de protest ale celorlalte federaţii sindicale din sănătate care susţin eliminarea discriminării personalului TESA, personalului BBC (biologi, biochimişti, chimişti) şi a celorlalte categorii de salariaţi din sistem care au fost nedreptăţite de actuala lege a salarizării.

Deciziile au fost luate de Consiliul Naţional al Uniunii Tesa.

”Uniunea TESA a luat act de declaraţiile ministrului Muncii Marius Budăi potrivit cărora draftul noii legi a salarizării va fi făcut public în data de 15 iulie 2023 şi consideră acest moment ca fiind momentul adevărului după o perioadă lungă de tergiversare. În funcţie de ce vom vedea în acest draft, acţiunile de protest ale Uniunii TESA s-ar putea radicaliza sau nu. Revendicările Uniunii TESA sunt susţinute şi de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian , precum şi de CESI - Confederaţia Europeană a Sindicatelor Independente. Aceasta din urmă a trimis recent de la Bruxelles două scrisori de susţinere a revendicărilor Uniunii TESA atât ministrului Marius Budăi, cât si ministrului Alexandru Rafila”, adaugă sindicatele.

Potrivit sursei citate, varianta de salarizare în sănătate elaborată la nivelul Ministerul Sănătăţii şi predată Ministerului Muncii, ca propunere pentru integrare în noua lege a salarizării, este considerată una acceptabilă pentru continuarea negocierilor.

”Uniunea TESA este solidară cu greva din educaţie şi considerăm revendicările colegilor sindicalişti ca fiind perfect justificate. Promisiunile guvernanţilor de a stabili în noua lege a salarizării sănătatea si educaţia drept domenii prioritare trebuie să se transforme în sfârşit în fapte”, mai arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.