Uniunea Studenţilor din România se declară dezamăgită de faptul că solicitarea privind creşterea numărului de locuri alocate studenţilor în Consiliul ARACIS a fost refuzată sau ignorată de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. ”Solicitarea noastră rămâne în continuare una justă, fiind bazată pe proporţionalitate şi încredere reciprocă între actorii implicaţi în reinventarea sistemului educaţional. Fără această încredere, nu putem considera că ministerul acordă suficientă importanţă reprezentativităţii şi reformei educaţionale, de vreme ce aceasta se poate baza doar pe efortul comun, inclusiv al federaţiilor studenţeşti, contestate acum de ministrul Educaţiei, fost preşedinte al unei astfel de organizaţii”, afirmă reprezentanţii organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultima perioadă, studenţii au propus în repetate rânduri doamnei ministru Ligia Deca creşterea numărului de locuri alocate studenţilor în Consiliul ARACIS, prin diverse consultări iniţiate chiar de către Ministerul Educaţiei. De fiecare dată, instituţia, prin doamna Ligia Deca, a refuzat vehement sau a ignorat această propunere, invocând non-argumente ce au avut ca scop doar deflectarea atenţiei acordate asupra acestui subiect, sfidând astfel inclusiv dorinţa instituţiei vizate în acest caz, de vreme ce societatea civilă a susţinut această propunere. Răbdarea studenţilor reprezentanţi a fost pusă la încercare în declaraţiile doamnei ministru din data de 2 mai, din cadrul Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, care afirma că numărul de Federaţii studenţeşti se poate schimba, iar pragul actual, anume de 2 studenţi reprezentanţi ai Federaţiilor Studenţeşti din România, este un sistem funcţional”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Uniunea Studenţilor din România.

Reprezentanţii organizaţiei menţionează că, din 1989 şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a fost reprezentat de 24 de miniştri, ”o bună parte dintre ei nereuşind să ocupe această onorabilă funcţie nici măcar pentru un mandat de un an”.

”Aşadar, prin comparaţie, Federaţiile studenţeşti la nivel naţional reprezentative pentru toate categoriile de beneficiari ai învăţământul superior au fost mult mai constante în ceea ce priveşte atât consistenţa acestora, dar şi numărul lor, neputând în veci să se înfiinţeze cu o rapiditate atât de mare ca cea cu care miniştrii predau ştafeta, implicit, fotoliul din minister. O întrebare onestă ce ar putea interveni în această situaţie, este, cum se consideră mai reprezentative anumite persoane care mimează interesul faţă de studenţi, când, au existat mai mult de 24 de persoane care au decis soarta educaţiei, faţă de 21 de membri ai Consiliului ARACIS, dintre care doar 2 sunt studenţi?”, adaugă aceştia.

Reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România arată că nu pot afirma că pot guverna mai bine Ministerul Educaţiei, continuând: ”dar nu putem considera că vreun organ abilitat să reprezinte nevoile studenţilor ar putea vreodată să conducă această instituţie fără să acorde un loc echitabil la masa negocierilor pentru noi, beneficiarii primari ai acestui sistem educaţional”.

”Solicitarea noastră rămâne în continuare una justă, fiind bazată pe proporţionalitate şi încredere reciprocă între actorii implicaţi în reinventarea sistemului educaţional. Fără această încredere, nu putem considera că ministerul acordă suficientă importanţă reprezentativităţii şi reformei educaţionale, de vreme ce aceasta se poate baza doar pe efortul comun, inclusiv al federaţiilor studenţeşti, contestate acum de ministrul Educaţiei, fost preşedinte al unei astfel de organizaţii. Practic, nu putem decât să considerăm din aceste afirmaţii că însăşi doamna ministru îşi contestă fie mandatul de preşedinte de Federaţie studenţească, fie mandatul pe care îl ocupă în prezent, de vreme ce nu îşi recunoaşte meritele”, susţin reprezentanţii studenţilor.

”Simt că avem un ministru al Educaţiei deconectat de la ceea ce înseamnă viaţa studenţească. Prin declaraţiile doamnei Deca, am înţeles că mesajele noastre constante au fost ignorate. Recunosc, sunt dezamăgit. Speram ca studenţii pe care-i reprezint să fie consideraţi egali, însă discriminarea este reală şi actuală. Visez la o zi în care toţi studenţii sunt consideraţi parteneri egali. Până atunci, luptăm”, a afirmat vicepreşedintele Educaţional al Uniunii Studenţilor din România, Alexandru Stan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.