Consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la creşterea cu 86 de milioane a numărului de copii care vor ajunge să trăiască în sărăcie până la finalul anului 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 15%, conform unei analize publicate de Salvaţi Copiii şi UNICEF. Ţările din Europa şi Asia Centrală ar putea înregistra cea mai semnificativă creştere, de până la 44%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiza realizată de Salvaţi Copiii şi UNICEF subliniază faptul că, în lipsa unor măsuri urgente pentru protejarea familiilor faţă de greutăţile financiare provocate de pandemie, numărul total al copiilor care trăiesc sub limita sărăciei, în ţările cu venituri mici şi medii, ar putea ajunge la 672 de milioane până la finalul anului. Aproape două treimi dintre aceştia trăiesc în Africa Subsahariană şi Asia de Sud.

Ţările din Europa şi Asia Centrală ar putea înregistra cea mai semnificativă creştere, de până la 44% în regiune. America Latină şi Caraibe ar putea înregistra o creştere de 22%.

”Pandemia de coronavirus a generat o criză socio-economică fără precedent, care consumă toate resursele familiilor din întreaga lume. Amploarea şi profunzimea greutăţilor financiare cu care se confruntă familiile ar putea să anuleze progresele realizate de-a lungul anilor pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor şi să îi priveze pe aceştia de serviciile esenţiale. Fără măsuri concertate, familiile care abia se descurcă ar putea fi împinse în sărăcie, iar cele mai sărace familii s-ar putea confrunta cu privaţiuni nemaiîntâlnite de zeci de ani”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.

Salvaţi Copiii şi UNICEF avertizează că impactul crizei economice globale cauzate de pandemie şi de politicile de combatere este dublu. Pierderea imediată a veniturilor înseamnă că familiile au mai puţine posibilităţi de a-şi asigura nevoile de bază, inclusiv alimente şi apă, de a avea acces la asistenţă medicală sau la educaţie, iar riscul de căsătorii timpurii, violenţă, exploatare şi abuz la care pot fi expuşi copiii creşte. Când apare o contracţie fiscală, pot scădea atât accesul, cât şi calitatea serviciilor de care depind familiile.

Pentru familiile cele mai sărace, lipsa accesului la servicii de asistenţă socială sau măsuri compensatorii le limitează şi mai mult capacitatea de a respecta măsurile de prevenţie şi distanţare fizică, ceea ce sporeşte riscul de expunere la infecţie a acestora.

”Impactul dur al pandemiei de Covid-19, din punct de vedere al sărăciei, îi va lovi cel mai tare pe copii. Copiii sunt extrem de vulnerabili chiar şi la perioade scurte de înfometare şi malnutriţie, acestea putându-i afecta pentru întreaga viaţă. Dacă acţionăm acum, cu fermitate, putem să prevenim şi să limităm pericolul generat de pandemie, cu care se confruntă ţările cele mai sărace şi unii dintre copiii cei mai vulnerabili. Acest raport ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Sărăcia nu este inevitabilă pentru copii!”, a declarat Inger Ashing, Director General Save the Children International.

Înainte de pandemie, la nivel global, două treimi dintre copii nu aveau acces la nicio formă de protecţie socială, iar familiile nu puteau să facă faţă şocurilor de natură financiară, perpetuând astfel cercul vicios al sărăciei intergeneraţionale.

Pentru a aborda şi diminua impactul COVID-19 asupra copiilor din gospodăriile sărace, Salvaţi Copiii şi UNICEF solicită o extindere rapidă şi pe scară largă a sistemelor şi programelor de protecţie socială, inclusiv transferuri de numerar, hrană la şcoală şi prestaţii pentru copii – acestea fiind investiţii esenţiale care răspund nevoilor financiare imediate şi asigură ţărilor baza necesară pregătirii pentru viitoarele şocuri.

”Guvernele trebuie să investească şi în alte forme de protecţie socială, politici fiscale, intervenţii privind ocuparea forţei de muncă, precum şi intervenţii pe piaţa muncii, menite să sprijine familiile. Aici se include şi extinderea accesului universal la asistenţă de sănătate şi alte servicii de calitate, precum şi investiţii în politici favorabile familiilor, cum ar fi concediul plătit şi asigurarea îngrijirii copilului”, au transmis cele două organizaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.