Un magazin Lidl şi altul Mega Image din Bucureşti au fost amendate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu 90.000 de lei, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care produse expirate şi mizerie. De asemenea, ANPC a propus închiderea temporară a celor două unităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a transmis că, luni şi marţi, au fost făcute controale la două magazine aparţinând lanţurilor Lidl şi Mega Image, situate în Sectorul 1 al Capitalei, iar pentru prima dată comisarii ANPC au stabilit ca deciziile luate să aibă impact la nivelul magazinelor din acelaşi lanţ, la nivel naţional.  
 
"Nu de puţine ori am constatat, în cadrul activităţii de comisar, faptul că sancţiunile aplicate într-un judeţ nu sunt respectate în toate celelalte. Din acest motiv, am stabilit o nouă abordare, în premieră, în activitatea de control a instituţiei. După ce se fac constatări la unul dintre magazinele parte dintr-o reţea mai mare, se întocmeşte un act la nivelul proprietarului întregii reţele, în aşa fel încât cele constatate devin obligatorii pentru întreaga reţea. Vrem ca, în felul acesta, abordarea să fie unitară la nivel naţional şi punctul nostru de vedere să fie automat, nu permanent evitat. Suntem în slujba consumatorilor, nu a operatorilor economici! Legea este aceeaşi la nivelul întregii ţări!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
 
Echipele de control au constatat mai multe nereguli, printre care: comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea de legume-fructe cu evidente modificări organoleptice, cu caracteristici calitative neconforme şi fără informarea asupra denumirii distribuitorului şi adresa completă, neconcordanţe între ingredientele declarate pe etichete şi denumirea produsului, comercializarea de diferite sortimente de produse alimentare ambalate, expuse în vitrine frigorifice verticale neigienizate, cu zone cu rugină, fire de păr şi praf şi grăsime, în cantităţi masive, sub grătarele de expunere.
 
FOTO: ANPC
FOTO: ANPC
 
De asemenea, comisarii ANPC au găsit grilaje încărcate masiv cu praf şi grăsime, containere cu vopsea exfoliată, paviment neigienizat în agregatele de frig din camerele de depozitare, aparate de stors citrice, neigienizate, cu resturi de coji şi pulpă, cu grăsime, băuturi răcoritoare vândute sub denumirea de limonadă, deşi în compoziţie se utiliza acidul citric, prestarea unor servicii care pot afecta sănătatea consumatorilor. 
 
În urma neregulilor constatate, au fost date amenzi în valoare de 90.000 de lei. 
 
Totodată, echipele de control au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare cu modificări organoleptice şi a celor cu deficienţe de informare pe etichete. De asemenea, comisarii ANPC au hotărât oprirea temporară a prestării de servicii a 15 vitrine, camere de frig de depozitare şi a aparatului de stors citrice din magazinul Lidl.
 
ANPC a mai transmis că au propus închiderea temporară a magazinului Lidl, pe o durată de cel mult şase luni, oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor pentru magazinul Mega Image, suspendarea activităţii pe o durată între şase luni şi 12 luni, în cazul magazinului Mega Image. 
 
Totodată, au fost prelevate probe de apă minerală naturală plată şi de suc proaspăt de portocale, preparat în unitate, şi a fost dispusă la nivel naţional măsura de traducere a informaţiilor în limba română, pe faţa ambalajului expusă la raft, în câmpul vizual principal, în cazul ambelor lanţuri de magazine.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.