Mai mulţi timişoreni au plecat, luni, la Bucureşti pentru a comemora eroii martiri ai Revoluţiei de la Timişoara care au fost arşi în timpul evenimentelor din Decembrie 1989 la crematoriul Cenuşa din Capitală, rămăşiţele lor fiind aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ zece membri ai Memorialului Revoluţiei de la Timişoara se află în drum spre Bucureşti, luni, pentru a participa la o serie de evenimente dedicate Revoluţiei Române.

Pelerinajul poartă denumirea ”Pe urmele cenuşii Eroilor – Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989” şi are loc an de an, în 19-20 decembrie.

Timişorenii vor depune coroane de flori în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Cimitirul Eroilor Revoluţiei, Crematoriul Cenuşa, dar şi la “Biserica suspendată” din Popeşti-Leordeni, unde va fi oficiată o slujbă de pomenire lângă gura de canal Castaforum, locul în care au fost aruncate rămăşiţele eroilor martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţia de la Timişoara.

”Acest pelerinaj are loc în fiecare an, iar printre cei care vor participa se află rude ale celor decedaţi”, a declarat Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei de la Timişoara.

În Decembrie 1989 trupurile a 40 de timişoreni morţi în timpul Revoluţiei au fost luate pe ascuns din Morga Spitalului Judeţean Timişoara şi transportate în Capitală pentru a fi arse la Crematoriul ”Cenuşa”. Transportul cadavrelor a purtat numele de ”Operaţiunea Trandafirul”, iar cenuşa rezultată din arderea trupurilor a fost aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.